Wie kent dat niet, een irritatie, onenigheid, ruzie oplopend tot een echt conflict. Niemand wil het maar het gebeurt toch. Ruzie komt in de beste kringen voor, zei mijn buurman eens. En dat klopt. Conflicten, groot en klein, zijn van alle tijden en het hoort bij het leven. Conflicten zijn blijkbaar nodig. Mensen zijn niet alleen uitgerust voor geluk; we zijn uitgerust om te overleven. Conflicten zijn daar een onderdeel van.
Talent sturingskracht
Echter is het beter om het niet uit de hand te laten lopen. De één is er gemakkelijker in het omgaan met een conflict dan de ander. Conflicten verhelderen de zaak meestal wel. Het is zelfs zo, dat mensen met het talent Sturingskracht ( cliftonStrengths) helderheid creëren door de confrontatie aan te gaan. Deze mensen willen en zoeken de confrontatie en laten deze dan ook best hoog oplopen, om zaken helder en duidelijk te krijgen.
Het zijn geen ruzie zoekers maar het is een manier van gedragen en communiceren dat bij bijvoorbeeld “leiders” nog wel eens naar voren komt. Het wordt ze niet altijd in dank afgenomen en het komt ook niet fijn over bij de meer gevoelige mensen maar het is voor hen een natuurlijke manier. We zijn nu eenmaal niet allemaal het zelfde en dat is maar goed ook!
Last van conflicten…
Heb je nu last van conflicten of van de mensen die de confrontatie zoeken dan kan je dat ondervangen door “het conflict” beter te begrijpen. Ook jezelf en eventueel de andere partij beter te begrijpen helpt daarbij. Het is niet altijd mogelijk om bij een conflict beide partijen spoedig en in goede orde aan de tafel te krijgen voor een bemiddeling/mediation. De uitkomst is dan vaak dat het conflict voortduurt, verergerd en/of in het uiterste geval dat de rechter een uitspraak doet. In dat geval heb je sowieso twee verliezers.
Mediator en buurtbemiddelaar als goeie tussenoplossing.
Als mediator heb ik van allerlei zaken gedaan op het gebied van werk. Als vrijwillige buurtbemiddelaar kwam ik bij alle lagen van de bevolking in mijn woonplaats. Het is fantastisch als een bemiddeling of mediation lukt. Ongeveer 70% lukt of lukt ten dele maar daarbij weet ik dat de gesprekken van de bemiddeling nog lang nawerkt, in positieve zin. Mediation wordt “gelukkig” de laatste 10 jaar serieus genomen op allerlei gebied, terwijl het al meer dan 20 jaar in Nederland wordt gepraktiseerd.
ADR gecertificeerd conflictcoach
Als mensen, door verschillende omstandigheden, niet aan de tafel willen of kunnen komen dan rest er eigenlijk nog maar één ding om verbetering in de situatie te krijgen: Conflict-coaching. Bij een niet opgelost conflict blijft één helft van de partij blijft meestal gefrustreerd en verdrietig achter. De andere helft laat” niet blijken” dat ze er last van heeft. Voor beide partijen zou pendel-mediation een prachtige oplossing zijn. Echter werkt het alleen als partijen er voor open staan.
Veel spanning
Als er ruzie in het geding is komt er veel spanning bij kijken. Beide partijen willen het allerliefst rust en dat het conflict, en daarmee de spanning, zo snel mogelijk verdwijnt. Als dat niet gelijk door een bemiddeling kan, kun je door het beter begrijpen hoe een conflict ontstaat en ontwikkeld én hoe dat op jou doorwerkt wel een eerste stap maken om het te accepteren. Bij accepteren begint de heling, zei een wijs man. Een onuitgesproken conflict zal altijd blijven zeuren, dat zul je voor lief moeten nemen, maar je kan wel proberen er iets aan te doen voor jezelf.
Bewustwording en inzicht
Ik kan je helpen door bewustwording en inzicht om meer rust te creëren voor jezelf. Dat kan aan een tafel maar veel fijner is dit om dat al wandelend door de natuur te doen. Je bent dan veel frisser, ontspannener en in beweging. Als deze gesprekken dan ook nog lukt bij beide partijen, kan ik boodschappen overbrengen, begrip kweken en hopelijk op een later moment een gesprek arrangeren met als gespreksleider de mediator. Ze noemen dat ook wel “pendel-mediation”.
Ben jij nu ook in een conflict verzeild geraakt en wil je daarbij wat hulp dan kan ik je daar op een laagdrempelige manier mee helpen. Elke stap voorwaarts is er één. Stap twee volgt dan vaak vanzelf. Hoe kan dat beter dan wandelend in de natuur.
Een paar handige linkjes
Ik geef hierbij nog een link naar een onderzoek, als je dat leuk en waardevol vindt, waar bij het wandelen in de natuur kan helpen bij een conflict. De psychologie van het (samen) wandelen: een hoopvol artikel in barre tijden – Wandelcoach.nl
Mocht je nu al vragen hebben dan verwijs ik je graag naar mijn website https://ontdekmijnsterkepunten.nl/conflictbemiddeling/ waar je alvast veel antwoorden kunt vinden.
Daarnaast beantwoord ik je vragen als je mij mailt, binnen 24 uur.