Wat kun je leren van andermans Talent?

19 maart 2018

Betweterigheid,  irritante types, maar je kan er wel wat van leren.

Als ik het blad psychologie magazine , waar ik al jaren een abonnement op heb, open sla is het eerste waar mijn oog op valt het artikel; wat je kunt leren van irritante types en de spiegel die ze je voorhouden.  Een artikel gebaseerd op de kernkwadranten van Daniel Ofman. Geweldig, daar word ik dan weer enthousiast van. ( ja,  leergierigheid in de top 10 SF).

Blog

Op mijn blog schrijf ik artikeltjes over de talenten van StrengthsFinder en af en toe over conflictbemiddeling. Nu had ik in een vorige artikel over leergierigheid een zin staan waar ik lang over heb getwijfeld of ik dat wel zou benoemen. ” Ik ben allergisch voor betweters”. Enigszins onzeker over het feit dat ik misschien mensen zou kunnen kwetsen of beledigen. En dat is iets wat ik absoluut niet wil. Daar is mijn blog niet voor bedoeld. Het is bedoeld om vooral Strengthsfinder meer bekendheid te geven en mensen de kans te geven om op een laagdrempelige manier kennis te maken met fantastische methode om je aangeboren talenten te ontdekken en dat ik je daar bij kan helpen. Dat vind ik het mooiste wat er is. Daar word ik blij van. Daarnaast vind ik goed om zaken die spelen met betrekking tot conflicten, zoals pesten op de werkvloer, bespreekbaar te maken op mijn blog.

Waarom kan ik minder goed omgaan met zogenaamde betweters.

Het hield mij al langere tijd bezig waarom ik ” minder goed” om kan gaan met betweters.

StrengthsFinder geeft hier het volgende over aan.
Mensen met leergierigheid kunnen niet zo goed met betweters en mensen die denken alles al te weten. Want juist mensen met leergierigheid willen voortdurend iets nieuws leren, ervaren en zichzelf verbeteren. Ze worden met name gefascineerd door het leerproces, meer dan door het resultaat ervan.
Onderliggende positieve psychologie van StrengthsFinder maakt dat het altijd positief wordt benaderd.

Wat zegt de methode “kernkwadranten” over de betweter.

De betweter laat geen kans onbenut om zijn kennis te etaleren. Plaatst zichzelf in de rol van leraar en de ander in die van leerling! Staat vaak niet open voor de ideeën en opvattingen van anderen.

Hebt je last van zo iemand?  Dit zegt het over jezelf;
Een allergie voor betweters betekent vaak dat je zelf beschikt over de kernkwaliteit bescheidenheid.
–>Je valkuil is dan ; Jezelf, je kennis en kunde afzwakken.
–> Je uitdaging ; jezelf en alles waar je goed in bent meer en met zelfvertrouwen te laten zien.

De kernkwaliteit van betweters is stelligheid. Daardoor kunnen ze vaak anderen moeiteloos overtuigen. Om je minder aan hen te ergeren, helpt het om te kijken naar wat je op dat vlak van hen kunt leren.

In dit artikel gaat het toevallig over betweterigheid, maar het had net zo goed over loyaliteit kunnen gaan.

Je voordeel doen… want het zegt iets over jezelf

De kernkwadranten, uitgevonden door de Nederlander Daniel Ofman, ( veel mensen denken dat het een Amerikaan is) heeft raakvlakken met de methode van Gallup’s StrengthsFinder. In die zin dat het vooral gaat om bewustwording van je kwaliteiten. De kernkwadranten methode  is eenvoudig uit te leggen en in te vullen, echter zit er veel meer verhaal achter waar je je voordeel mee kunt doen. Om moment gaat de methode de gehele wereld over. Wat ik een leuke bijkomstigheid vind van de Kernkwadranten is dat je naast de kernkwaliteit, uitdaging en valkuil, door de allergie een spiegel wordt voorgehouden, wat iets zegt over jezelf.

Wat is het verschil tussen StrengthsFinder en Kernkwadranten.

Het grote verschil tussen de talenten van StrengthsFinder en de kernkwaliteiten van Kernkwadranten is dat, strengthsFinder die talenten opspoort door een bewezen methode, die zuiver aangeboren zijn ( nature) en ontwikkeld kunnen worden tot sterke punten waar je energie van krijgt. Omdat ze echt van jezelf zijn. Bij de kernkwaliteiten is niet altijd duidelijk of die kwaliteiten die jezelf benoemd in het schema aangeboren (nature) of aangeleerd ( nurture) zijn.  Dit laatste uit zich vaak door je gedrag. Het grappige vind ik dat je ze allebei goed naast elkaar kan gebruiken mits je goed bewust bent van de verschillen. Ik vind de kernkwadranten een zeer  waardevolle methode om jezelf beter te leren kennen.

Dat mensen en teams zich zelf nog beter leren kennen, dat is wat ik wil.

Komend najaar zal ik de opleiding” Integraal Werken met en vanuit Kernkwadranten” bij Daniel Ofman volgen om mensen en teams nog beter van dienst te zijn bij het leren kennen van jezelf en de ander. Dat is wat ik wil.

“Gnothie Seauton”

Zou ik ook niet stiekem een betweter willen zijn?……. nah, nou nee toch maar niet, ….alhoewel..

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht