Wat wil je als baas weten van je sollicitant?
Niet wat er op de cv staat maar wie die sollicitant werkelijkheid is, dáár is de baas bij gebaat.
Veel mensen kunnen bij een sollicitatie gesprek slecht spontaan benoemen wie ze in werkelijk zijn en wat ze aan talent in huis hebben. Dat is lastig. De sollicitatie commissie is gebaat bij een goede match. Niet alleen de werkgever maar ook de toekomstig werknemer is beter af als hij of zij op de goede plek terecht komt waar hij/zij wordt gewaardeerd om haar kwaliteiten. Dan ga je graag naar je werk.
Een goed selectie maken uit de reacties op een vacature is niet gemakkelijk. Diegene die de selectie maakt is niet altijd in staat , bewust of onbewust, vooroordelen of voorkeuren te onderdrukken. Toch begint daar het proces al om een passende medewerker te vinden.
De opsomming op de cv is handig om een eerste indruk te krijgen wat iemand zoal aan werk en opleiding gedaan heeft. Dit zegt echter nog niks over waar hij/ zij écht goed in is. Soms worden er ook zogenaamde karakter eigenschappen opgeschreven. Bijvoorbeeld “doorzettingsvermogen” .’Maar wat is hiervan de waarde?
Wie ben je en waar ben je echt goed in?
Dát is de vraag waar de werkgever echt belang aan hecht. Deze kan dan bepalen of iemand past in het functie profiel zoals dat geformuleerd en gewenst is. Alleen voldoen aan de competenties is niet meer genoeg. Iemand opkrikken van een 4 naar een 6 dat wil toch niemand. Inclusief de sollicitant niet.
Tuurlijk is niemand een duizendpoot die alles even goed kan. Dat verwacht ook niemand, want dat is onmenselijk. Wat ík in deze belangrijk vind dat de sollicitant een groot deel van zijn aangeboren talenten in de functie kwijt kan. Daar waar je een groot talent voor hebt gaat het je gemakkelijk af en leer je ook gemakkelijk bij. Kortom, je krijgt er energie voor terug als je iets graag en met plezier doet. In tegenstelling tot iemand die in een functie profiel gepropt wordt en moet voldoen aan de competenties die worden gesteld.
Dus is het zaak dat de sollicitant, voordat hij/zij gaat solliciteren, weet waar hij/zij goed in is. Dan kan je in een gesprek duidelijk maken met welke talenten je in de wieg gelegd bent en kan je samen op zoek gaan of dat past binnen het bedrijf.
Simpele testjes
Een paar simpele 123 testjes op internet of een zelfhulpboek zonder enige toegevoegde waarde zal je inderdaad niet de goede input geven die je nodig hebt om een goed gesprek te voeren. Om er achter te komen waar je echt goed in bent zul je toch de feedback van een gekwalificeerd coach nodig hebben. Een gecertificeerd coach heeft een gereedschapskist met fatsoenlijke, betrouwbare tools om het beste in de coachee boven te halen.
Klaar voor een goed gesprek.
In een sollicitatiegesprek kan je dan spontaan vertellen over wat jou raakt, waarom je doet zoals je iets doet en waarom je daar goed in bent. Je hoeft dan niks te verzinnen om een diplomatiek antwoord te geven op de vragen, gesteld door mensen aan de andere kant van de tafel. Dan hoef je ook niet bang te zijn voor incongruentie, want een beetje HR manager met mensenkennis prikt daar zo door heen. Lichaamstaal liegt niet. Het praat allemaal veel gemakkelijker en niet geheel onbelangrijk voor de sollicitant; je kan met een rechte rug en opgeheven hoofd aangeven wie je bent en waar je goed in bent. Daar krijg je nooit spijt van.
CliftonStrengths en het Kernkwadrant van Daniel Ofman
Bovenstaande methodes zijn beproefde modellen die kunnen vertrouwen en bouwen op 30 jaar ervaring en in het geval van de CliftonStrengths op 80 jaar onderzoek met inmiddels meer dan 20 miljoen gebruikers over de gehele wereld. Deze unieke tools in combinatie met de feedback van een gecertificeerde coach is een prachtige manier om er achter te komen wie je bent, wat je wil en wat je kan.
De meest optimale match voor zowel werkgever als werknemer, daar is toch iedereen bij gebaat?