Weer of geen weer, ff de natuur in doet wonderen. Zie hier de voordelen.

Doe elke dag waar je goed in bent met behulp van Strengths Coach Wilko Houwers
19 november 2018

Het “klopt” in de natuur.

35 graden celcius is best warm en een gevoelstemperatuur van -20 graden vind ik echt wel koud, maar ik laat mij hierdoor niet hinderen  om een dagelijkse wandeling door de natuur te maken om mijn gedachten te ordenen en de natuur op mij in te laten werken. Ik laat dan de verschillende gedachten de vrije loop en laat ze ook weer voorbij gaan. Mist, storm, maakt niet uit, de verschillende weertypen maakt elke wandeling weer anders. Het veranderde landschap, door de seisoenen heen, verbaasd mij telkens weer en dan zie ik hoe het allemaal “klopt” in de natuur.

Jezelf ontdekken en leren kennen is prachtig en je kan voelen of het klopt.

Tijdens zo’n wandeling ontdek je zelf hoe je bent onder de verschillende weersomstandigheden als je goed naar jezelf kan luisteren . Je overdenkingen maakt dat je jezelf beter leert kennen.  Het roept ook vragen op. Ik voel mij het prettigst als het voorjaar of najaar is. Dat zal ongetwijfeld met mijn levensfase te maken hebben. In het voorjaar zie je de natuur zijn frisse kleuren tonen en in het najaar gaan de kleuren van de planten en bomen door de overgang naar de winter gepaard met de heerlijke warme tinten van een bijna voltooid leven. Deze periode gaat voor mij elk jaar weer samen met overdenkingen van wat is geweest en iets vooruitblikkend naar de toekomst. Maar niet te ver vooruit want dat vind ik zonde van het moment. De winter is voor de natuur ook rust, alhoewel er onder de grond heel hard gewerkt wordt om weer klaar te zijn voor het voorjaar. Zou dit ook zo zijn voor de mens? Hoe mooi is het om deze gedachten en vragen met iemand te delen. Gewoon sparren om tot een helderder inzicht te komen . In de natuur gaat dat gewoon wat gemakkelijker.

Het is goed voor lijf en leden en die frisse neus kan natuurlijk ook geen kwaad. Maar er zijn méér redenen om eens een lekker potje uit wandelen te gaan. ( psychologie Magazine)

1. Wandelen helpt tegen een depressie

2 Je wandelt je geheugen fit

De Amerikaanse neuropsycholoog Kirk Erickson stelde vast dat oudere mensen die wekelijks minstens 40 minuten wandelden, niet alleen een betere fysieke conditie kregen, maar ook een beter geheugen en meer hersenvolume.

3. Wandelen maakt creatiever

4. Lopend kom je tot fijne gesprekken

Freud wist het al: oogcontact is vaak helemaal niet zo bevorderlijk voor een gesprek. .

5. En lopend werk je ook beter samen

Behalve een gesprek kan oogcontact ook het oplossen van problemen bemoeilijken. Mensen die tegenover elkaar zitten, zetten elkaar meer onder druk en proberen de ander te domineren. En dat voelt al snel bedreigender dan wanneer je zij-aan-zij zit of loopt.

6. Wandelen werkt je pijn weg

7. Wandelen helpt je los te laten

‘Lopen geeft je afstand en laat je je leven even met nieuwe ogen bezien,’ zegt theologe Ineke Albers.. Lopen brengt je heel erg in het “nu”.’

8. Wandelen helpt je vooruit te komen

Onderzoek toont aan dat bewegen – en zeker vooruit bewegen – ook tot psychologische beweging kan leiden. Dat verband zie je al terug in onze taal. Wie een conflict heeft ‘zit vast’ of ‘botst’, en een moeizaam gesprek ‘gaat nergens heen’. Gaat de relatie goed, dan ‘loopt het lekker’, ‘gaan we vooruit’, of ‘komen we ergens’. ‘Dit zijn niet voor niets veelgebruikte metaforen,’ aldus sociaal psycholoog Christine Webb. . Wat voorbij is, laat je achter je.’

9. Van wandelen word je blij

Door te wandelen maak je meer dopamine aan.

10. Wandelen brengt mensen dichter bij elkaar

Een waardevolle sessie op mijn eigen unieke wijze.

Ik vind het mooi om mijn beroep op een unieke wijze uit te voeren. Is het niet mooi om, in plaats van op een suf kantoor, je sterke punten te ontdekken in de woonkamer van een karakteristieke boerderij en dan tijdens een wandeling in het mooie coulisselandschap van Winterswijk-Ratum in de Achterhoek jouw sterke punten te bespreken?  Ik vind het belangrijk dat het een waardevolle sessie wordt voor de coachee, zodat het goed en lang blijft hangen. Dan heb je er wat aan.

Ik heb de afgelopen jaren mooie  mensen mogen helpen een stukje van zich zelf te ontdekken, met het prachtige stuk gereedschap van Gallup, genaamd de Clifton Strengths. Talenten ontdekken en bespreken, liefst in de natuur. Dat levert mij ongekende energie op.

Extra nieuw gereedschap in de kist, Kernkwadranten van Daniel Ofman.

Sinds januari heb ik er een extra goed stuk gereedschap bij, in mijn gereedschapkist,  namelijk integraal werken met en vanuit Kernkwadranten.  Ik heb een certificering programma gevolgd dat  professionals de gelegenheid biedt om zich te autoriseren om het kernkwadrantmodel toe te mogen passen  in het werk. Als gevolg daarvan wordt je: Certified Core Quadrant Trainer. Het sluit prachtig aan op of naast de Clifton Strengths. Ik ben dan ook blij dat ik deze twee prachtige, door de tijd en aantallen bewezen, methodes mag en kan toepassen.  Hier over zal ik  later meer vertellen.

Strength-Coach en Mediator.

Naast Certified Strengths-Coach ben ik Mediator/conflictbemiddelaar. In zowel persoonlijk als ook teamverband komt het regelmatig voor dat ik vaardigheden van beide vakken efficiënt kan gebruiken.  Beide beroepen vullen elkaar mooi aan. Op mijn site leg ik uit wat de Clifton Strengths voor je kunnen betekenen. Tegelijkertijd kun je onder conflictbemiddeling zien wat daar mee bedoeld wordt, wat er zoal onder valt en wat de mogelijkheden zijn.

Heb je zin en tijd om tijdens een mooie wandeling jouw sterke punten te bespreken? De natuur in doet wonderen.

Kijk op www.ontdekmijnsterkepunten.nl

Ik heb er zin in.

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht