Wat kan ik voor het team betekenen?

28 februari 2018

Wat kan ik voor het team betekenen. Wel goed om je dat af te vragen. 

Dat is een andere insteek dan ” wat heb ik aan het team”.

“IK” staat in onze maatschappij behoorlijk voorop. We zijn er mee opgevoed en opgegroeid. Vooral de generaties vanaf de 70′ er jaren. Het is ook allemaal goed te verklaren en zeker niet verwijtend bedoeld. In de reeks artikelen die ik op mijn blog beschrijf heb ik 5 van de 34 talenten thema’s beschreven. Nu is het tijd om de vier domeinen te beschrijven die dienen als een kader om individuals te helpen om hun sterke bijdragen aan groepen of teams te zien. Hoe ze met anderen werken hoe ze het werk gedaan krijgen.

Uitvoerend   –  Beïnvloedend  –  Relatie Bouwend  –  Strategisch Denkend

De Clifton StrenghtFinder is een bewezen methode, die mensen bewust maakt van hun unieke talenten. Het stelt hen in staat om zichzelf op een nieuwe manier te zien. Als individuen met krachtige talenten in specifieke gebieden. Naast dat elke StrengthsFinder-thema zijn eigen kracht en valkuilen heeft, zijn er uit onderzoek vier verschillende categorieën ontstaan .Uitvoerend   –  Beïnvloedend  –  Relatie Bouwend  –  Strategisch Denkend.

Aanvullende kijk.

Deze domeinen geven een aanvullende kijk op hoe individuen bijdragen aan groepen of teams. Het lijkt misschien te algemeen te zijn, vooral als je naar de afzonderlijke talenten kijkt, maar ze kunnen erg nuttig zijn om na te denken over hoe onze talenten anderen beïnvloeden.

In teamverband kan je de talenten die voortgekomen zijn uit de individuele resultaten, invullen in een teamgrid. Dat is een schema op basis van de vier domeinen. Hiermee wordt in één oogopslag duidelijk in welk domein de talenten van het team vallen. Het mooiste is het als het goed verdeeld is over alle vier domeinen. Soms is dat niet zo. Dan kun je ook ontdekken waar talenten onderbezet zijn of over -vertegenwoordigd. Door deze bewustwording  kun je er mooie en nuttige conclusies aan verbinden. En uiteraard kun je daar dan weer aan werken om een zo’n optimaal mogelijk team te creeeren waardoor de resultaten zullen groeien.

Wil je meer weten hoe het precies in elkaar zit en hoe het voor jou werkt, kijk dan verder op mijn site of informeer.

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht