Wat is succes voor jou?

26 september 2019

Succes en kernkwaliteiten.

Soms loop ik tegen een woord aan dat maar blijft rondcirkelen in mijn hoofd. Ik vraag mij dan af waarom én vind ik het belangrijk genoeg om er wat mee te doen. Tegelijkertijd wil ik mij verdiepen in de betekenis achter het woord.

Ik werd getriggerd door een podcast waarbij D.Ofman ( de bedenker, bekend van de kernkwaliteiten en de kernkwadrant) werd geïnterviewd door J. S. Janneke Stielstra vraagt “succesvolle ondernemers” wat ze van hun succes vinden. Dus ook aan Daniel Ofman. Hij had een verrassend antwoord. Lees verder.

Succesvol zijn.

Vraag mensen wanneer iemand succesvol is en negen van de tien keer heeft het antwoord te maken met aanzien of geld. Als we het hebben over succesvolle mensen denken we meteen aan steenrijke voetballers, beroemde popsterren en flitsende zakenmannen. Mensen die kunnen kopen wat ze willen, in enorme villa’s wonen en een dikke auto rijden. Succes staat in onze westerse maatschappij gelijk aan het aanzien dat

iemand maatschappelijk geniet, aan financiële en materiële rijkdom. Maar is dit dé definitie van succes in het leven. Wat is succes eigenlijk?

Voor mij is het belangrijk om dit soort woorden, die zoveel impact hebben in de maatschappij, zeker vandaag de dag, een beetje tot normale proporties terug te brengen en de beeldvorming bij te stellen.

Ik heb eerst eens een aantal artikeltjes en weetjes over succes opgezocht en geselecteerd.

Succedere

Allereerst wil ik het woord “succes”’ even onder de loep nemen. Succes is overgenomen uit het Frans. Het woord is voortgekomen uit het Latijnse werkwoord succedere. Hetgeen betekent o.a. lukken, welslagen, het slagen van een opzet. In onze betekenis van het woord kan succes ook zijn; goede uitslag, geluk, bijval, voorspoed.

Defenitie;

M. van Oosterhout legt het als volgt uit; De definitie legt de nadruk op een vooropgezet eindresultaat, op de geslaagde verwezenlijking van een voornemen. Succes wordt gezien al de afronding van een bepaald proces en niet zozeer als een doel op zich. Als je op deze manier naar succes kijkt, is het iets dat de uitkomst kan zijn van elke manier van proberen of van elke handeling. Of je nu een eenvoudige taak of een flink project tot een goed einde brengt of ervoor zorgt dat de balans tussen je werk- en privéleven goed is. Succes is de mate waarin je in staat bent de doelen te verwezenlijken die je jezelf stelt. En dat kunnen grote en kleine doelen zijn en die hoeven niets te maken te hebben met het vergaren van geld, roem of status. Succes is dus een heel persoonlijk en relatief begrip. Dit is heel logisch, want ieder mens is uniek en heeft zijn eigen dromen, levensverhaal, kwaliteiten en zwakke punten.

Op zoek naar succes?

Bart van der Belt stelt de vraag; Is iedere ondernemer op zoek naar succes? Hij geeft een 3 tal definities van succes.

1; succes is persoonlijk. Hoe hoger je je persoonlijke doelen stelt, hoe groter de uitdaging is om het te bereiken. Je eigen definitie van succes bepaalt of je het bereikt of niet.

2; Succes is een momentopname. Een tijdelijk moment van euforie van je de motivatie geeft om nog een tandje harder te lopen of een tree hoger te komen. Het is een tussenstop tijdens de reis om ergens te komen waar je nog niet eerder bent geweest. Wanneer heb je een gevoel van succes?

3; Succes is een resultaat en geen doel op zich. Het is een resultaat van een lange termijn visie, gevold door het bereiken van korte termijn doelen. Op de lange termijn is succes dan ook geen doel op zich. Wanneer succes een doel op zich is dan draait het allemaal om jou. Als jij maar succesvol bent. Als jij maar het resultaat bereikt. Als jij maar je doelen realiseert. En als we eerlijk zijn….het draait niet alleen om jou. Het draait om wat jij kan toevoegen in het grote geheel.

Ralph Waldo Emerson was een van de meest invloedrijke denkers van de VS in de 19e eeuw. Hij omschrijft succes zo;

Succes is vaak lachen. Succes is gewaardeerd worden door kinderen en wijze mensen. Succes is iets doen met eerlijke feedback en succes is rustig blijven bij destructieve kritiek. Succes is in staat zijn eigen schoonheid te zien en te ervaren en het goede te zien in andere mensen. Succesvol geleefd hebben betekent de wereld verlaten, wetende dat hij een beetje beter is geworden omdat jij geleefd hebt.

En nu terug naar het begin. Wat zegt Daniel Ofman over succes.

“Succes is iets wat je krijgt. Dankbaar zijn voor wat je krijgt. Het is meer geluk in plaats van dat je het hebt verdiend. Er zijn zoveel mensen die het verdienen maar niet krijgen. Het leven is wat dat betreft niet eerlijk. Boeken, Spellen, aan de buitenkant lijkt dat succes. Ik heb nooit geprobeerd succesvol te zijn. Ook niet om andere mensen te inspireren. Dat vind ik arrogant. Ik heb succes nooit als doel gesteld. Het is geweldig als iets een succes wordt, maar ik doe iets om dat ik het zinvol en leuk vind. Dat geeft energie . Dat vind ik belangrijker dan succesvol te zijn. Mijn slechtst geschreven boeken waren het meest succesvol. Succes is voor mij geen thema en staat eigenlijk niet in mijn vocabulaire.”

Eén van de reden dat ik een driedaagse cursus, Integraal werken met en vanuit Kernkwadranten, bij Daniel Ofman heb gevolgd en mij nu certified core quadrant trainer mag noemen, was zijn antwoord op de vraag; Wat betekent succes voor jou.

Wat betekent succes voor jou?

Succedere


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht