Waarom zou ik mijn talenten, waar ik nu bewust van ben geworden, delen met anderen?

23 februari 2018

Af en toe krijg ik de vraag, uit een team of zomaar; “waarom zou ik mijn talenten delen?” Goeie vraag. Toch? Als we ons zelf goed kennen is dat toch genoeg. Ik snap deze vraag. Zelfs als de vraag niet concreet gevraagd wordt dan hoor ik het wel tussen de regels door. Ik vind het leuk om daar toch even bij  stil te staan. Dit is even een uitstapje in mijn blogreeks over de 34 talenten van StrengthsFinder.

Misschien angstig om iets meer van jezelf bloot te geven?

Zit onder deze vraag misschien nog een laagje of meer? Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. En hoe kan dat het beste? Door diezelfde mensen die vraag te stellen en door te vragen. Ik kan er van allerlei literatuur bijhalen en wetenschappelijke onderzoeken, maar dat is niet mijn insteek. Over het algemeen geldt wel dat mensen en zeker in Nederland wat terughoudend zijn met iets meer van jezelf laten zien. Dat is zelfs nog per streek verschillend. Een gewoonte cultuur denk ik. Niks mis mee. StrengthsFinder is in Amerika ontworpen zoals zo vele goeie producten, die vanuit Amerika komen overwaaien. Sommigen verdwijnen, deze blijft.

Inmiddels over de gehele wereld verspreidt 18 miljoen in 34 landen en het gaat hard. Van daaruit kan ik ook spreken. Mensen in Amerika zijn minder terughoudend m.b.t. iets over zichzelf te zeggen. Dit heeft als voordeel dat je anders naar elkaar kunt kijken. Anders blijft het maar bij gissen en speculeren waarom iemand iets doet of laat of waar hij/zij goed in is. Vaak geeft dat juist een verkeerde beeldvorming. Daar komen weer ergernissen en/of conflicten van en de resultaten op de werkvloer hollen achteruit. Hoe opener hoe beter zou ik zeggen. Het maakt ook dat Amerikanen met Strengths-based-teams betere resultaten boeken. Ken jezelf en de ander!

Talenten ontdekken en voor jezelf houden…..

Zou ik niet doen. Een van de basisprincipes van StrengthsFinder is om juist met elkaar de talenten te delen en er over te praten om elkaar beter te leren kennen.

Gelukkig kan ik vanuit ervaring spreken dat ik het fijn vind om mijn sterke punten ( talenten) met anderen te delen en andersom. Van de teams die ik mocht helpen, door het ontdekken van hun sterke punten, kreeg ik dezelfde feedback. Eenmaal over dat drempeltje, de angst om iets meer van jezelf te delen,  gaf een zeer positieve draai aan het teamgevoel en daardoor een fijnere werksfeer met zichtbaar resultatenverbetering.  Inzicht in je mindere kwaliteiten is ook nuttig, echter ligt de nadruk op je sterke punten en niet fixeren op wat minder is.

“WHAT will HAPPEN when we think about what is RIGHT with people, rather than FIXATING on what is Wrong with them?” (Donald O. Clifton)

Uiteraard is niemand verplicht tot delen!


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht