De vrijheid om te lachen, te huilen en te mopperen

21 februari 2018

label: , ,  

Bij dit artikel draait het om EMPATHIE.  Er wordt veel over geschreven en je kan het op verschillende manieren interpreteren. In mijn top 5 dominante sterke punten staat deze op nr.2. Ik hou mij bij de, door de psycholoog Donald O. Clifton omschreven, korte uitleg; Mensen die sterk zijn in het thema Empathie kunnen zich goed inleven in een ander en zich hun gevoelens voorstellen.

Dit klinkt mij zeker niet vreemd in de oren. Sterker nog, ik was mij er altijd van bewust. Het omgaan met het talent Empathie is nog een andere zaak. Bij zowel mens als dier kon ik mijn emotionele intelligentie goed gebruiken. Ik moest af en toe wel leren omgaan met de “volume-knop” maar gaande weg ging dat steeds beter. Het is niet een eigenschap waar ik mee te koop liep. Voor sommigen klinkt het wat zweverig of te gevoelig. Deze soort empathie is zeker niet zweverig. Ik ben een emotioneel persoon en wil het gevoelsmatige zichtbaar maken. Volgens onderzoek hebben veel Hsp’érs een hoog gehalte aan empathie.

Kan je een talent als deze onderdrukken?

Dat kan zeker. Maar de StrengthsFinder haalt het zeker en gewis weer boven tafel. Het is namelijk een van nature aangeboren talent. Echter door ernstige omstandigheden in b.v. de jeugd, partnerschap of bepaalde werkkring  kan het talent wel 3o jaar worden onderdrukt.  Met andere woorden, de “volumeknop” op 3 of 4 wordt gezet omdat “de omstandigheden er om vragen” . Mensen die met een burn out te maken hebben gehad herkennen dit vaak. Het mooie van het ontdekken van je natuurlijke talenten is dat, zelfs na lange tijd niet of nauwelijks gebruiken, je weer kan leren de volumeknop open te draaien zodat de empathie weer gaat stromen.

Krijg je er energie van of……

De vrijheid om te lachen, te huilen en te mopperen geeft mij energie, ik heb er behoefte aan. Ik hou van de blijdschap, het verdriet en de waanzin van de mensheid. Niet alleen de mensheid. Ik kan intens genieten, door het observeren en waarnemen van het gedrag, van dieren en daar dan mee omgaan. In het bijzonder met paarden. Het paard als spiegel is mij dan ook niet vreemd. Energie krijg ik ook door muziek te luisteren of zelf maken. Ik kan er bijzonder door geraakt worden.

Als er omstandigheden zijn die emotionele expressie aan banden legt of blokkeren wordt ik opstandig. Mijn valkuil bij een “te” veel aan empathie is een soort van ” bloedend hart”. Daar is die volume-knop dan weer voor om dat te regelen.

Ik voel meestal aan hoe iemand zich voelt. Dit is in mijn vakgebied als Strengths-Coach en zeker als conflictbemiddelaar een pre. Ik ga dan ook veel op mijn gevoel af. Dat werkt goed. Uiteraard schakel ik mijn denkvermogen niet uit.

 

 

 

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht