Hey, dat is interessant….

Wilko Houwers, Strengths Coaching & Mediation
14 februari 2019

Verandercoach.

Via LinkedIn zag ik een vacature voorbijkomen waarbij ik dacht “hey, dat is interessant”. Ik was en ben helemaal niet op zoek naar ander werk of nieuw werk. Maar deze advertentie bleef mij toch bij. Waarom eigenlijk?

De vacature is helemaal niet bijzonder of buitengewoon. Eigenlijk zijn dit werkzaamheden, die worden omschreven,  die dagelijks op de werkvloer voorkomen maar meer geïntegreerd  in een andere functie. Toch  ben ik blij dat er een trend is ontstaan om deze werkzaamheden te zien als een op zich staande functie. Verander-coach dus.

Of we nu blij moet zijn met de naam “verandercoach”?. Dat weet ik niet. Alweer een coach-soort erbij. Er zijn er al zo veel. En dan suggereert de naam ook nog dat er moet worden veranderd. Veranderen is  al niet de grootste hobby van de mens. Maar als je de beschrijving leest dan wordt het wel duidelijk. Dan zitten er mooie aspecten in, zoals vernieuwing, cultuurverschillen, divers talent ect.

Afijn, ik zal de functie beschrijving hier in grote lijnen beschrijven, dan weet je waar ik het over heb;

Functieomschrijving Verandercoach;

Heb je ervaring met het begeleiden van teamprocessen en met advisering van veranderkundige vraagstukken? Ben je analytisch en resultaatgericht? De Afdeling x zoekt een verandercoach.

Wat ga je doen?
Als verandercoach ben je een interne procesbegeleider die een breed draagvlak weet te creëren en onafhankelijk opereert. Je begeleidt leidinggevenden, managementteams en medewerkers bij de gedragskant van veranderprocessen. Je bent hierbij in staat om zowel op individueel niveau als in groepen interventies te doen.

Je ondersteunt de teamontwikkeling in de eenheid en gaat samen met zijn klanten op pad. Verder ben je verantwoordelijk om procesmatige vaardigheden uit te leren die nodig zijn om gedrag te kunnen beïnvloeden.
Je werkzaamheden zijn te allen tijde ondersteunend aan de opdracht van x, waar veranderrichtingen, zoals vernieuwend werken, deel van uitmaken.
Voor het managementteam ben je een betrouwbaar sparringpartner.

Wie ben jij?
Je beschikt over kritisch denkvermogen en hebt lef. Je presenteert je gemakkelijk en legt van nature contacten in verschillende sociale omgevingen. Je bent verbindend, gericht op samenwerken en niet bang om ‘het gezonde conflict’ aan te gaan. Je bent voldoende toegerust in je interventierepertoire op gedrag en bent bereid daarop gecoacht te worden en jezelf door te ontwikkelen. Je bent in staat om scherpe reflectie en feedback te geven.

  • x zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.

Zo zie ik de toekomst.

Kijk, dit vind ik nu een prachtige functie omschrijving.  Zo zie ik de toekomst. Ik voorzie dat teams, of dat nu in het bedrijfsleven of de publieke sector is, op deze manier gaan werken. Het team dat door een onafhankelijke procesbegeleider wordt bijgestaan. Dat “onafhankelijke” vind ik belangrijk want je bent en blijft als externe coach toch neutraler en minder beïnvloedbaar. De directie of het management zorgt hoofdzakelijk voor het inhoudelijke en de verandercoach zorgt voor de verbinding met “de mens” en let op de mens achter de mens. Dat is ook toevallig, dat is waar ik goed in ben.

Waarom wil ik dit nu vertellen?

Het doet mij deugt om te lezen dat we beseffen dat we met divers samengestelde teams en cultuurverschillen te maken hebben. Dat het gezien wordt als iets goeds en dat we juist daarom nog beter kunnen presteren. Zeker als we elkaars talenten kennen en deze tot bloei kunnen laten komen. Dit geeft een open en veilige cultuur waar iedereen vol zelfvertrouwen met plezier naar zijn/haar werk gaat.

Dáárom bleef de omschrijving mij zo intrigeren. Dit is waarom ik doe wat ik doe. Dat herken ik.

Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend als dat we denken…..

 

 

 

 

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht