Oprecht en authenthiek.

28 februari 2018

Ik wil dat vrienden mij goed kennen en ik wil hen ook goed leren kennen.

In de blog reeks over de 34 talent thema’s van StrengthsFinder ( SF) gaat het nu over RELATIEVORMING.  Het beschrijft de houding ten opzichte van mijn relaties. Het staat op nr. 4 van mijn top 5 dominante talenten.

De korte omschrijving is; Mensen die sterk zijn in het thema Relatievorming hebben hechte banden met anderen. Samen met vrienden hard werken om iets te bereiken geeft hen veel voldoening. 

Ik herken mij goed in het thema relatievorming. Ik ben niet van het oppervlakkige. Dat uit zich bijvoorbeeld op nieuwjaars- recepties of iets dergelijks. Veel mensen, en volgens mij is dat dan ook de bedoeling, lopen alle tafeltjes af en houden hier en daar een kort praatje. Dat is ook een bepaalt talent thema ( WOO), maar die bespreek ik later. Eigenlijk lijkt mij zo’n extraverte houding ook wel gemakkelijker of fijner, maar dat weet ik niet. Niets is wat het lijkt, zeggen ze toch? Ik sta in zo’n geval meestal bij een tafeltje en heb al snel een gesprek wat zomaar diepgaand kan worden. Ik vind dat gewoon fijner en steek daar dan ook weer wat van op. Ik hou wel van sociale diepgang en daar hoort ook een bepaalde transparantie bij. Ik hou van oprecht en authentiek.   Vroeger, kan ik mij nog herinneren, vond ik een ontmoeting met een onbekende behoorlijk ongemakkelijk. Daaruit bleek ook al mijn talent voor relatievorming. Niet altijd gemakkelijk. Echter als je er van bewust bent leer je er beter mee omgaan. En dat is nu net de bedoeling van SF.

Diepe en zorgzame langdurige relaties houdt ook een zeker risico in.

Ik wil mensen die mij na staan nog beter leren kennen. Openlijk mijn fouten en tekortkomingen erkennen hoort bij mij. Een natuurlijke aangeborenheid. Ik weet dat nauwe banden als deze een zeker risico inhouden. Het risico dan anderen er misbruik van zullen maken. Maar dat risico neem ik op de koop toe. Voor mij is een relatie alleen waardevol als ze oprecht is. Hoe meer je met een ander deelt, hoe meer je samen riskeert, hoe meer elk kan bewijzen dat hij of zij oprecht om de ander geeft. Dat zijn mijn stappen op weg naar echte vriendschap. En ik zet ze graag.

Intuïtief komen b.v. collega’s vragen om advies.  Ik mag ze graag helpen met het vinden van antwoorden op persoonlijk of professioneel vlak.

In mijn werk als Strengths Coach en Mediator komt dit talent  goed van pas. Als ik de tijd en gelegenheid krijg voor één op één interacties dan krijg ik daar energie van. Ik heb er ook behoefte aan.  De talenten in de top 5 en soms top 10 kunnen elkaar versterken. En dat doen ze bij mij zeker.

Thema contrast is een mooie verheldering om talenten nog beter te begrijpen. Relatievorming vs Woo.

Relatievorming;   Ik wil meer weten over de mensen die ik al ken.

WOO;                         Ik wil nieuwe mensen leren kennen.

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht