Ontdek de kracht van een goede coach

7 december 2018

“Everbody needs a coach” is een gevleugelde uitspraak in coachingsland. Er zijn tienduizenden coaches in Nederland. Personal coach, studie coach, werk coach, sport coach, life coach enz.  Iedereen mag zich in principe coach noemen. Het is geen beschermde titel maar het is wel een beroep en geen hobby. Zeg maar rustig roeping in plaats van beroep.

Wat maakt iemand nu tot een goede coach .

Eerst even verheldering over het woord coach

Wikepedia geeft een definitie van het woord coach.  Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag.

Genezing is nadrukkelijk niet het doel en ziekte niet het uitgangspunt. Coaching is geworteld in de positieve psychologie en moet niet verward worden met counseling of therapie, begeleidingsvormen die erop gericht zijn mentale blokkades of psychische stagnatie te verhelpen.

Waar komt het woord “coach”  vandaan?

De term komt uit het Frans (coche). Coach is het Franse en later Engelse woord voor een wagen om mensen te transporteren van de ene naar de andere plaats. Het besturen van een koets werd coaching genoemd. Tegenwoordig is het een ingeburgerde term.

Mijn rol als coach…

Ik voel mij in de rol als coach ( Wandelcoach, Strengths Coach/ Conflictcoach/Mediator en Core Quadrant Trainer)  meer als een bijrijder van de koetsier. Een korte of langere tijd meerijden met iemand om een goed gesprek te hebben en dan beide met een voldaan gevoel weer je eigen weg gaan met de vragen en antwoorden die ontstaan zijn uit het gesprek. Ik ga ook niet uit van “veranderen” van iemand, zoals in de definitie genoemd wordt maar “meer” worden van jezelf, want je bent goed zoals je bent.

Jezelf coach noemen is één, maar een goede coach zijn, dat vergt toch iets meer. Ik ga er van uit dat een goede coach zich serieus neemt en daarom opleiding heeft gevolgd, op z’n minst gecertificeerd is en liefst aangesloten bij een beroepsvereniging.

Google 

Ik heb even zitten googlen wat er over ” een goede coach” wordt geschreven……. en dat is heel veel.  Er wordt veel geschreven over kwaliteiten en eigenschappen die een coach zou moeten bezitten maar ook veel zaken waar mijn wenkbrauwen toch lichtelijk van naar boven gingen.  Ik heb gefilterd en de zaken die ik belangrijk vind op een rij gezet.

Welke coach zou ik kiezen?

Nadat je hebt uitgezocht wat voor coach je zoekt en er eentje hebt gevonden die bij je past, want dat is natuurlijk wel een voorwaarde, zou ik kiezen voor iemand die de volgende eigenschappen en kwaliteiten heeft als het om persoonlijke ontwikkeling gaat.

Een goede coach;

  • geeft aandacht en kan heel goed luisteren
  • stelt vragen en vraagt door
  • kan spiegelen
  • heeft empathie
  • stelt zich neutraal op en velt geen oordeel
  • gebruikt goed gereedschap ter ondersteuning
  • heeft kennis en kunde en ervaring op zijn vakgebied
  • kent zijn beperkingen

Alle eigenschappen en kwaliteiten die hier boven zijn genoemd zijn prachtig en uiteindelijk gaat het om het vrijmaken van de potentiele talenten en sterkten die iemand bezit, zodat hij/zij deze op een positieve manier productief kan inzetten.  Of dat nu persoonlijk of ten behoeve van een team is, is voor mij hetzelfde. Alle antwoorden zijn al lang in iemand aanwezig en keurig opgeborgen. Het is aan de coach om deze te ontsluiten als daar de tijd rijp voor is. Diegene die dat kan is voor mij een goede coach.

Mijn streven is om een goede coach te zijn en te blijven.


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht