Neem je gevoeligheid mee in je beroepskeuze.

9 juli 2021

Keuze maken.. en keuze-stress

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor een opleiding, als je schoolgaand bent, blijkt vaak dat je er achter komt dat die keuze misschien niet de beste keuze is. Het is gewoonweg moeilijk om een goede keuze te maken, zeker op zo’n jonge leeftijd. We doen er alles aan maar moeilijk, dat blijft het voor 80 % van de mensen.

Dat blijkt ook wel doordat vele studenten wisselen van studie en later niet de beroepskeuze maken waarvoor ze eigenlijk hebben gestudeerd.
Door de grote hoeveelheid aan opleidings-keuzes is er ook nog eens keuze-stress. Zeker vergeleken met vroeger.
Maar afijn, als je dan een keuze hebt gemaakt, vaak met je volle verstand, met alles rekening houdend, dan blijft er voor het puntje” gevoeligheid” niet zo veel ruimte over. Daar zou wel meer aandacht voor mogen zijn. Jammer, maar dat is volgens mij de werkelijkheid in onze maatschappij.

Nu begeef ik mij natuurlijk op een vlak, wat opleiding en beroepskeuzes betreft, waar ik niet alles van weet, hooguit praat uit eigen ervaringen. Ik snap dat het allemaal niet zo gemakkelijk is.

Keuze niet passend?

Als je keuze voor een beroep direct na de opleiding niet passend blijkt te zijn, schroom dan niet om verder te kijken en probeer een beroep te vinden waar je je talenten wel kunt etaleren en er voldoende ruimte is voor jouw gevoeligheid. Vraag eens hulp om uit te zoeken waar je goed in bent.

Eigen ervaring

Uit ervaring kan ik zeggen dat als je talenten niet gevoed worden en er geen ruimte is voor gevoeligheid, dit kan leiden tot vervelende ongemakken en dat is nog licht uitgedrukt. Burn-out of bore-out liggen op de loer.

Empathie als talent

Bij het temperament hooggevoeligheid is empathie een groot talent. Empathie is niet aan te leren, dit is aangeboren, zoals zoveel talenten. Je kan het wel iets ontwikkelen, schijnbaar, maar dat is niet hetzelfde als er een talent voor hebben.
Als je empathie als talent bezit kan je het prachtig inzetten in je beroep. Het wordt dan gevoed en het kan zich ontwikkelen tot een écht sterk punt. Als je dat elke dag kan doen krijgt je er energie van en je voelt je daardoor ook gelukkiger.

Andere kant van de medaille

De andere kant; als je empathie als talent hebt en er wordt bij je werkgever niet om gevraagd, sterker nog; je moet het onderdrukken ter wille van je werkzaamheden en/of de bedrijfsresultaten, dan loop je vroeg of laat tegen de lamp. Je voelt dat je niet je aangeboren talent kan gebruiken terwijl dat talent er wel om vraagt. Vooral bij empathie geldt dat onderdrukken zich manifesteert in allerlei klachten.
Zeg maar dat de volume knop op 3 staat in plaats dat het op 9 zou moeten staan.

Gallup onderzoeken

Veel te vaak zijn mensen ongelukkig in of worden ziek van werk,  waarvoor ze hebben gekozen en dat het achteraf niet de juiste keuze blijkt te zijn. Dit komt naar voren uit onderzoeken door o.a. Gallup . Innerlijk weten we het vaak ook wel maar durven niet een stap te maken of de secondaire omstandigheden zijn zo aantrekkelijk dat we maar blijven hangen met het risico op klachten en uitval.

Ken U zelve

Ik zou zeggen; als je een keuze maakt voor een beroep neem dan zeker je talenten en je hooggevoeligheid mee. Leer jezelf goed kennen en geef je talenten voorrang op de competenties die gevraagd worden voor een functie of beroep.

Als je meer wilt weten over talenten en hoe dat bij jou werkt, vraag dan een gratis verkenningsgesprek aan, https://hoogsensitievemannen.nl/verkenningsgesprek/


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht