Mijn specialiteit is teams begeleiden, waar ben jij goed in?

5 juni 2018

In mijn blog serie, die gaat over alles wat met “het ontdekken van je sterke punten” van StrengthsFinder te maken heeft, heb ik het nog niet gehad over waar ik zelf echt goed in ben en hoe ik dat ten uitvoer breng. In dit artikel wil ik daar meer over vertellen.

Mijn 5 dominante talenten zijn :

Maximalisatie, Empathie, Toekomstgerichtheid, Relatievorming en Individualisatie. Deze 5 heb ik ontwikkeld tot mijn sterke punten. De opvolgende 5 zijn mijn aanvullende talenten en ook zeker niet te vergeten. Deze horen er echt bij. Gemakshalve noem ik ze maar effen. Ze vallen bijna allemaal onder het Strategische Denkende domein. Verbondenheid, leergierigheid, intellect, ideeënvorming, input en strategisch. Veel nadenken dus.

Terug naar de 5 dominante talenten. Ik concentreer mij op de sterke punten van anderen om de prestaties van personen en groepen te verhogen. Dat is maximalisatie.  Daar helpt mij de grote mate van invoelendheid van Empathie goed bij. Ik ben daarnaast erg Toekomstgericht, wat betekent dat ik vooral naar de toekomst kijk en mij daar samen met de persoon of team op richt.  Het verleden is geweest, echter kan je er wel wat van leren. En daarom zal ik in gesprekken wel eens refereren aan zaken uit het verleden om kwaliteiten herkenbaar te maken. Relatievorming wil zeggen dat ik mij echt diepgaand interesseer voor de ander, betrouwbaar en integer wil zijn. Het talent  Individualisatie maakt dat ik van nature geïntrigeerd ben door de unieke kwaliteiten van ieder mens.

Dit is in vogelvlucht een zeer korte omschrijving van de 5 dominantie talenten die aangeven dat dit bij uitstek geschikt is voor een rol als coach. Niet voor niks dat ik als Gecertifeerde Strenghts Coach dagelijks mijn beroep/roeping uitoefen in mijn bedrijf ; Het Goossens Consultancy.

Wat is mijn specialiteit?

Ik heb in het kort uitgelegd waar ik echt goed in ben. Ik krijg hier reuze veel energie van en ben van plan om dit nog heel lang te doen.  Het Goossens Consultancy staat voor Coaching en Bemiddeling. De tak bemiddeling is ontstaan uit mijn vorige werkkring waar ik de opleiding tot Mediator heb gevolgd. De opleiding is een prachtige combinatie van juridische en psychologische aspecten. Dat is waar mijn ervaring en interesse lag en nog deels lig. De psychologische kant heeft het gewonnen van de juridische ervaring. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en heb ik de interesse in de psyche van de mens voorrang gegeven. Gelukkig.

Mijn specialiteit is om teams te begeleiden. Ik gebruik de bewezen methode “Clifton StrengthsFinder” als basis.

Een grote betrokkenheid van de teamleider/manager is een voorwaarde voor mij om te beginnen. Meestal is die er en dan kunnen we in overleg beginnen met de invulling van een mooi traject.

Allereerst begin ik met teamleden, in groepjes van vier, naar mijn locatie te laten komen. Dit is een prachtige rustieke plek in een mooi landschap. Ik haal bewust de teamleden uit hun vertrouwde groep en ruimte. Dit om de heersende hiërarchie en aangeleerde rollen in een bestaand team te doorbreken. Dan kunnen we puur op de natuurlijke manier met elkaar werken aan de talenten van ieder teamlid. Zonder gehinderd te worden door invloeden van anderen, geluiden uit de dagelijkse werkomgeving en bepaalde gewoontes.

De boerderij, in behoorlijke authentieke staat, brengt een heel ander gevoel teweeg, als trainingsruimte, dan de tegenwoordige kantoorruimtes. Er is constant zicht op de natuur. We wisselen de sessie binnen af met wandelingen buiten. Alle seizoenen hebben hun charme en dat brengt mensen mede in staat om terug te gaan naar hun basis. ( afbeelding is de boerderij/trainingsruimte)

De basis daar moeten we naar toe…..

Wie ben je? Met welke talenten ben je in de wieg gelegd? Hoe kom ik achter mijn,van nature aangeboren, talenten?  en hoe zet ik dat om naar mijn huidige leven zodat ik er veel profijt van heb in mijn prive leven en in mijn werkomgeving? De basis!

Meestal is , uiteraard naar de wens van de klant, het stapsgewijs aanpakken van een traject het effectiefs. Beginnen met het instapmodel; de top 5 dominante talenten ontdekken, omarmen en ontwikkelen. De tweede stap is alle 34 talenten te openen en daarmee de 5 opvolgende  aanvullende talenten te begrijpen. Daarnaast zijn natuurlijk ook de laatste 5 mindere talenten zichtbaar. Zeer interessant natuurlijk. Leren omgaan met de mindere talenten hoort ook bij de tweede sessie.  Als derde stap is het tijd om je te presenteren aan je team en zal er een teamsessie plaatsvinden.  Vervolgens kan men kiezen voor een herhaling om” de nieuw aangeleerde taal” levend te houden. Een eigen dashboard en een app op je telefoon maakt dat je op elk moment alle informatie hieromtrent bij je hebt.

Op deze wijze krijg je een geheel ander zicht op jezelf maar ook op de ander en dat is nu net de bedoeling van StrengthsFinder. De onderliggende positieve psychologie maakt dat men kijkt naar de sterke punten van jezelf en elkaar in plaats van fixeren op je minder goeie kanten, zoals we dat in onze maatschappij gewend zijn.

Resultaten Gallup

37% minder ziekteverzuim, 21% grotere productiviteit, 22% hogere omzet en winst, 28 % minder diefstal en 48% minder veiligheidsincidenten
Dat zijn de resultaten van Gallup’s onderzoek in 192 organisaties, 1.4 miljoen mensen verspreid over 34 landen  als het bedrijf Strengths-based -georiënteerd is.
Prachtig resultaat waaruit blijkt dat als mensen zich focussen op hun sterke punten, en het bedrijf talentenmanagement toepast, ze 6x meer betrokken zijn bij hun werk.
Als de werknemers het niet echt naar hun zin hebben of de werksfeer laat te wensen over dan is het tijd om het competentiemanagement om te zetten naar talentenmanagement. De resultaten liegen niet.


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht