Luistertalent

20 mei 2019

Er is nogal wat talent voor nodig om goed te luisteren.

Er is nogal wat talent voor nodig om goed te luisteren. Ik las een aantal jaren terug een mooie column in een dagblad over luistertalent. Ik heb het uitgeknipt en bewaard. Ik vind het een zeer goed artikeltje en dacht dat het nog wel een keer van pas zou kunnen komen. Het past goed bij wat ik doe. Het krantenknipsel is inmiddels een beetje verkleurd en ik vind het nu de tijd en leuk om het nog eens onder de aandacht te brengen, voordat het onleesbaar wordt. Het is geschreven door psycholoog Jeffrey Wijnberg.

Luistertalent

Of het nu gaat om politici, kinderen, ouders of partners, de eeuwig terugkerende klacht van mensen dat er niet geluisterd wordt. Maar wat al die klagers vergeten, is dat er nogal wat talent voor nodig is om te luisteren. En afgezien van het talent is luisteren ook geen schoolvak, waardoor potentiele luistervaardigheid niet wordt ontwikkeld. Heel af en toe, misschien wel op een moment dat niemand het verwacht, duikt er een luistertalent op. Dat zijn zelden mensen die in de prijzen vallen, maar eerder types die het juist anderen gunnen om in de schijnwerpers te staan.

Overweldigende fascinatie, verwondering en interesse

Iemand met luistertalent heeft doorgaans ook een overweldigende fascinatie voor wat anderen beweegt. Hij heeft zoveel verwondering en interesse dat hij er altijd vanuit gaat dat er wat te leren valt als hij zich verdiept in de ander. Aan het luistertalent valt dan ook op dat hij een vrachtwagen vol aan vragen heeft. Voor hem roept elk antwoord automatisch weer een volgende vraag op, zoals een kind nooit klaar is met de zoveelste waarom-vraag.

Niet in de wiek geschoten

Opvallend aan het luistertalent is ook dat hij er niets om geeft dat er niet naar hem wordt geluisterd. Hij is niet in zijn wiek geschoten, niet beledigd; en voelt zich niet miskend als aan zijn belevingswereld voorbijgegaan wordt. Het luistertalent weet gewoon dat andere mensen zichzelf nu eenmaal als het centrum van de wereld zien; een gegeven dat hij niemand kwalijk neemt. En zeg nou zelf; dat is een eigenschap die maar zelden voorkomt.

Voor de meesten een brug te ver

Bijzonder aan het luistertalent is ook dat hij de moeite neemt om zich te verplaatsen in wat de ander vertelt. Tegenwoordig wordt die vaardigheid ook wel aangeduid met empathisch vermogen; en kan alleen tot volle wasdom komen wanneer iemand zijn verbeeldingskracht inzet om in de schoenen van de ander te staan. Die moeite moet je maar willen nemen en is voor de meeste mensen net een brug te ver. Speciale luistertalenten kunnen ook onbedaarlijk lachen, vooral op het moment dat zij een intens moment van verbondenheid ervaren. Alleen een enkeling is dat gegeven.

Bedankt Jeffrey.

Bovenstaande column vind ik buitengewoon mooi. Het spreekt mij enorm aan. Ik wil er ook niets aan toevoegen want dat zou afbreuk doen aan het artikel. Later zal ik in mijn blog nog eens terugkomen op dit stukje maar voor nu wil ik het zo laten. Bedankt Jeffrey Wijnberg.


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht