Kunt u goed ” out of the box” denken?

12 maart 2018

Als u goed buiten “the box” kunt denken.

Als u goed buiten “the box” kunt denken dan is de kans groot dat u ideeënvorming in uw top 10 van StrengthsFinder hebt staan.

Mensen die sterk zijn in het thema Ideeënvorming zijn gefascineerd door ideeen. Ze kunnen het verband zien tussen dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Dit is de korte omschrijving die de Clifton StrengthsFinder van Gallup geeft.

Ik beschrijf op mijn blog artikelen die gaan over de 34 talenten van StrengthsFinder en daarnaast over alles wat met conflictbemiddeling te maken heeft.  Dit artikel gaat over ideeënvorming en staat bij mij op nr. 9 van de 34. Zoals in vorig blogartikel te lezen viel zijn 1 tot en met 10 belangrijke talenten. Het is niet een van mijn top 5 dominante talenten, echter is het als supporting theme wel aanwezig, hetzij iets minder dominant. Dit talent valt wel onder de “strategische”thema’s en samen met mijn nr. 7, 8 10 en 11 zijn het een sterk koppel” supporting talents”. Zie vorige artikelen voor meer informatie.

Gefascineerd raken door een idee. Maar wat is een idee?

Wat is een idee? Een idee is een concept. Ik kan daar gefascineerd en opgetogen door raken.  Een idee is een nieuwe kijk op vertrouwde uitdagingen. Ik vind het leuk om de wereld zoals we die allemaal kennen zo te draaien dat we haar kunnen bezien vanuit een verrassende nieuwe hoek.  Ik hou van deze ideeën omdat ze diepzinnig zijn, omdat ze nieuw zijn, omdat ze verhelderen, omdat ze tegendraads zijn, omdat ze bizar zijn. Dit bezorgt mij weer nieuwe energie.  Wat voor mij vaststaat is dat ideeën boeiend zijn. Mijn brein zoekt constant naar verbanden, ook al lijkt dat er in het eerste gezicht niet op. Later blijkt er dan toch een verband te bestaan.

Vanuit een andere invalshoek bekeken

Ik laat mij niet intimideren door onvoorspelbaarheden en of risico’s bij vernieuwing.  Meestal kan ik een nieuwe en frisse zienswijze geven. Vanuit een andere invalshoek bekeken. Ik hou er van om een compleet nieuw idee te bedenken. Of dat altijd lukt is minder belangrijk. Ik heb er een hekel aan als mensen zeggen; “we doen wat we altijd gedaan hebben”. Ik vind namelijk dat vernieuwende en innovatieve ideeën de beste manier zijn om de concurrentie voor te zijn.

Ik heb de behoefte aan vrijheid om zonder restricties nieuwe mogelijkheden uit te proberen.

Een valkuil kan zijn …….

Een valkuil kan zijn dat je zoveel ideeën hebt dat het onpraktisch wordt en niet meer te volgen is voor de ander. In teamverband is het dan ook goed dat je mensen hebt met bijvoorbeeld het talent Harmonie. Deze mensen benaderen de situatie met een nuchtere en efficiënte kijk en vinden dát de beste manier om de concurrentie voor te zijn. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om van allerlei talenten in je team te hebben.

Overigens heb ik ontdekt dat, door de praktijk heen, er mensen zijn met ideeënvorming in de top 5 waar ik nog veel van kan leren en die helemáal niet te stoppen zijn met het vormen van ideeën.

Volgende artikel is nr. 10 van mijn reeks en heeft als talent thema; INPUT.

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht