Intellect, niet wat u denkt!

9 maart 2018

Intellect, niet wat u denkt!

Mensen die sterk zijn in het thema intellect worden gekenmerkt door hun intellectuele activiteit. Ze zijn introspectief en houden van een intellectuele discussie. Dit is de korte omschrijving van  StrengthsFinder. Intellect is nr. 8 van mijn reeks van 34 talenten die ik beschrijf op mijn blog met een persoonlijke noot.

Niets te maken met de hoogte van je IQ.

Het heeft niks te maken met de hoogte van het IQ . Het is dus niet wat je in eerste instantie zou denken dat het is. Daarom benadruk ik tijdens een sessie ook dat het thema woord geen sticker is die je op iemands voorhoofd kunt plakken. Dat zou een verkeerde doelstelling zijn, hetgeen je bij andere persoonlijkheid testen wel eens ziet gebeuren, bijvoorbeeld bij de kleuren rood, geel, blauw en groen. Iedereen kent dat wel. Dan krijg je zoiets van; “hij is blauw en zij is rood” . Dat is nu het mooie van Strenghtsfinder, die geeft een heel andere kijk op mensen.   Het is juist bedoeld om het talent, waar iemand goed in is, beter te begrijpen en ook anderen beter te begrijpen.

Een metafoor die bij intellect past is; Diep graven en het echt willen begrijpen.

Mensen met intellect denken veel na  en doen dat graag, over de concepten die begrepen moeten worden.  Ze houden van het theoretische, omdat het voorafgaat aan het praktische. Ze hebben tijd nodig voor reflectie. Daar krijgen ze energie van. Ze hebben daarnaast behoefte aan alleen zijn . Eigenlijk is iemand met intellect hoog in zijn/ haar top 10 een beetje solitair. Ze houden van conceptueel, diep doorgronden en wijsheid. De valkuil is dan ook , als je er in doorslaat, dat je geïsoleerd en eenzaam kan raken.

Wat betekend dat voor mij?

Als ik het op mijzelf betrek herken ik mij er wel in. Het staat op nr. 8 en niet op nr.1, dus het is zeker aanwezig, maar minder dan de dominante talenten. Toch wordt bij mij intellect weer versterkt door de andere strategische talenten nl. leergierigheid op 7, ideeënvorming op 9,  input op 10 en strategisch op 11. Dat betekend dat ik veel tijd nodig heb om over allerlei zaken na te denken. Ik heb dan ook behoefte aan alleen zijn, meditatie, veel wandelen om de zaken op orde te krijgen. Maar dan heb ik er ook echt veel over nagedacht. Het denken beschouw ik dan ook als” doen”. Ik heb er dan ook moeite mee als anderen in bijvoorbeeld een team ondoordachte benaderingen ophoesten. Door Strengthsfinder ben ik gaan begrijpen dat voor anderen ook andere talenten gelden en dat zij daar goed in zijn. Door deze bewustwording krijg je dan ook geen irritaties, simpelweg omdat je anders naar anderen kunt kijken en begrijpt waarom ze zo reageren.

Introspectief!

Ik kan genieten van het alleen zijn, van momenten van mijmering en bespiegeling. Ik ben introspectief. Dit kwam in mijn werkzame leven meerdere  malen uit verschillende testen naar voren. Ik herken mijzelf daar ook in.  Ik stel mijzelf voortdurend vragen en probeer antwoorden op mijzelf uit om te horen, zien hoe ze klinken. Ik kijk eerst altijd naar mijzelf, wat er ook speelt. Ik oefen graag mijn mentale spieren, rekken en strekken kan je dat noemen. Dit kan heel doelgericht zijn.  Zo probeer ik een probleem op te lossen, een idee te ontwikkelen of andermans gevoelens te begrijpen.

Zo begrijp ik wat het talent Intellect voor mij en de ander betekend. Ken jezelf en ken de ander!

Volgend artikel zal gaan over Ideeënvorming, nr 9 in mijn top 34.

Bent u nu ook geïnteresseerd geraakt in wat het voor u zou kunnen betekenen, kijk op mijn nieuwe site voor meer informatie.

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht