Individualisering, begint met de persoon en zoekt er de juiste baan bij!

2 maart 2018

Het talent Organisatievermogen van StrengthsFinder (SF) begint met de taak die gedaan moet worden en vindt er de juiste persoon bij.

Het talent thema Individualisering begint met de persoon en vindt er de juiste baan bij. Een mooi contrast tussen bovenstaande talent thema’s. Het maakt veel duidelijk.  In dit artikel gaat het over Individualisering. Bij mij staat dit talent op nr. 5 van mijn top 5 dominante talenten van SF.

De korte omschrijving luidt dan ook; Mensen die sterk zijn in het thema individualisering zijn geïntrigeerd door de unieke kwaliteiten van ieder mens. Ze hebben de gave om heel verschillende mensen productief te laten samenwerken.  

Mensen daar krijgen waar ze op hun best zijn.

Daar hou ik van. Dat vind ik belangrijk. Ik weet, en dat is ook wel de boodschap van SF, dat iedereen uniek is. De kans dat iemand anders dezelfde top 5 in dezelfde volgorde heeft is 1:33 miljoen. Het is een unieke “vingerafdruk” . Een “voor iedereen hetzelfde” benadering is niets voor mij. Daarom past het vak van Strengths Coach ook zo bij mij. Ik zie meer voordelen dan nadelen in de diversiteit van de mensheid. Niet alleen in de mensheid, bij dieren idem dito. Het zien waar iemand goed in kan zijn of zich thuis voelt, dat vind ik belangrijk. De individuele behoeftes van personen waar aan voldaan moet worden, daar krijg ik energie van. Daar heb ik behoefte aan. Ik hou er van om mensen daar te krijgen waar ze op hun best zijn!

Het geheim van een goed team schuilt in ……

Vanuit mijn vorige werkkringen kan ik mij herinneren dat ik een goed waarnemer ben. Met mijn onderzoekende natuur zie ik elk persoon zoals hij of zij écht is.  Ik ben altijd op zoek naar de sterkten van anderen om het beste in iedereen naar boven te halen. Al is iemand nog zo teruggetrokken of beschadigd, dan nog zie ik hun sterke punten. Door mijn combinatie van empathie en individualisering was ik meestal in staat om het vertrouwen te winnen en hem te vertellen welke specifieke sterkten ik heb gezien en zag vervolgens dat deze persoon probeerde meer uit zichzelf te halen.

Anderen zoeken naar de perfecte “teamstructuur” of het perfecte “teamproces” maar ik weet instinctief dat het geheim van een goed team schuilt in het aan elk teamlid toewijzen van de juiste rol, zodat iedereen kan doen waar hij of zij het best in is.

Casting-directeur

Casting directeur zou een mooie metafoor zijn. Deze gebruikt mensenkennis en inzicht en krijgt zo de persoon met de juiste uitstraling op het personage in b.v. de film. Iedereen kent dat wel. Zo moet je individualisering een beetje zien.  De valkuil van dit talent thema is als je er een “te”voor zet. Dan loop je het gevaar dat je het groepsgebeuren opoffert vóór het individu.

Het volgende artikel gaat over “de vier domeinen”

 

 

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht