Hoogsensitief

Ben jij hoogsensitief?

Wees dan extra waakzaam op symptomen die wijzen op stress of burnout!

Niet alleen moe maar meer dan moe, met die klacht komen mensen soms bij mij. Veertigers maar ook jonge twintigers. Andere mensen schijnen nergens last van te hebben” maar ik wel” , zeggen ze dan. Jaja, je zou eens moeten weten.

Je hebt het idee dat je helemaal leeg bent, maar je weet het slecht te plaatsen en er mee om te gaan. Veel tijd nodig om alle indrukken en emoties te verwerken én te herstellen. Het zou zo maar kunnen dat je een hoogsensitief persoon bent. Een hsp’er!

Elaine N.Aron, een Amerikaans psychologe heeft in de jaren negentig veel onderzoeken gedaan naar hooggevoeligheid. Het is een aanboren eigenschap. Zij hebben meer empathie en moeten voorzichtiger omgaan met zichzelf en hun omgeving. Er is inmiddels veel informatie over te lezen.

Een hoogsensitief persoon heeft meer behoefte aan tijd voor zichzelf. Ze voelen zich in een groep anders dan anderen, hetgeen lastig is omdat ze dat helemaal niet willen. Subtieler en intenser waarnemen, daar is extra tijd voor nodig om het allemaal te verwerken, dieper te verwerken. Dit is inmiddels wetenschappelijk aangetoond middels hersenscans ( fMri).

hoogsensitief

Hoogsensitievemannen.nl

Bewustwording, grenzen bewaken en voor jezelf opkomen is nog wel een dingetje en hierdoor ligt er voor de hooggevoelige nogal eens een burnout op de loer. 20% van de mensen is hooggevoelig.  60% van de hspérs heeft een burnout gehad. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen, hoewel er bij de mannen nog wel een taboe op ligt (www.hoogsensitievemannen.nl)

Heb je het vermoeden dat je hoogsensitief bent, doe dan eerst de test. Dit kan op de website van Hoogsensitieve Mannen.

Een hoogsensitief persoon die nog niet bewust is van zijn mooie temperament ervaart meestal alleen de nadelen. Verdieping en contact zoeken met andere hspérs maakt dat je de mooie en positieve kanten kunt gaan ervaren. Een coach die zelf hoogsensitief is heeft dus een streepje voor want die weet waar hij/zij over praat!

Kenmerken als; een uiterst goed oog voor detail, super empathisch, diepe denkers, intense genieters van natuur, muziek. Het zijn waardevolle werknemers en waardevol voor hun omgeving, echter moet dat nog wel gewaardeerd worden. Daarvoor is nog veel informatie delen voor nodig.

Hoogsensitieve mannen

Maar let op! Onbegrip vanuit de omgeving is nog steeds actueel en dit is lastig om mee om te gaan.

Stemmingswisselingen door hun eigen emoties en die van anderen wordt niet altijd begrepen. Het wegcijferen van zichzelf en voor de ander klaar staan vreet energie. Rekening houden met alles omdat je veel aanvoelt. Een hekel aan conflicten en snel pleasen. Verantwoordelijkheid en perfectionisme. Gevoelig voor druk, deadlines. Allemaal eigenschappen die voor het krijgen van een burnout ideaal zijn.

Fysiek en lichamelijke symptomen, zoals rusteloosheid, moeheid, stijve stramme spieren in combinatie met psychische/emotionele symptomen ( nergens meer zin in, overal tegenop zien, slechte concentratie) zijn signalen dat stress niet meer tot een normaal niveau daalt. Als de stress lang aan houdt ligt een burnout dichtbij maar het hoeft niet, als je tijdig de signalen (er)kent.

Als je hoogsensitief bent zul je veel hebben aan praktische tips, vooral om een burnout te voorkomen. Tijdig nee zeggen, rustmomenten inbouwen, wandelen,  jezelf goed leren kennen. Zodanig dat je de touwtjes zelf in de handen hebt en het niet aan het geval overlaat.

Ik kan je daar bij helpen!

Wilko Houwers