Hoogsensitieve mannen

18 december 2020

Ik heb al enkele blogs geweid aan hoogsensitiviteit en dan met name in samenhang met stress en burn out. Ook de combinatie “ plezier in/op je werk ” en hoogsensitiviteit heb ik beschreven.

Waarom nu ineens al die aandacht, boeken, youtubefilm voor de hoogsensitieve mensen.

Ik denk vooral dat in dit soort tijden van stress, kwaliteiten uitvergroot worden. Het wordt duidelijker hoe iemand in elkaar steekt. Dat zie je bijvoorbeeld ook in het tv program “Kamp van Koningsbrugge” daar komen de kwaliteiten tevoorschijn die je onder normale omstandigheden niet zo goed ziet. Onder grote druk en stress. ( ook onder de “échte” commando’s en mariniers zitten hoogsensitieve mannen en deze zijn onmisbaar in een goed team).

Wat ik vooral belangrijk vind is dat mensen met deze eigenschap, een eigenschap die niet bijzonder is en net als ander eigenschappen goed herkent moet worden. Dat voorkomt veel onbegrip bij jezelf en ook bij anderen.

Als je jezelf goed kent, althans zover als dat mogelijk is, kun je veel narigheid voorkomen. Als je weet dat je kenmerken van hoogsensitief hebt of hspér bent kun je jezelf zoveel beter beschermen om te voorkomen dat je burn out raakt. Ook kan je beter afstemmen op werk wat bij je past. Want een hspér is bijvoorbeeld erg gevoelig voor sfeer, mede door het oppikken van allerlei signalen. Daar kan je ontzettend moe van worden. En niet alleen op het werk. Privé is minstens zo belangrijk.

Maar laten we vooral niet vergeten om de positieve kanten, want die zijn er meer dan de negatieve kanten van deze eigenschap, te laten zien. ( deze worden overal uitgebreid beschreven, )

Wat ik nog wel wil vermelden dat er niet één soort hspér is . Niet alleen het eenzijdige beeld van een hoogsensitieve persoon; stil, terughoudend en verlegen. Nee er zijn meerdere types hsp. Hsp in combinatie met sensatiezoeker. Hsp , introvert en strong willed. Hsp, estravert, sensatiezoeker en strong willed. En misschien nog wel meer. Ga ontdekken hoe je in elkaar steekt.

Hoogsensitieve mannen is nogal een gevoelig onderwerp. Het past niet bij mannen zoals we dat gewend zijn of graag willen zien. En toch is van alle hoogsensitieve mensen ( 20% van de bevolking)  ook 50% man. Heel logisch eigenlijk. 

Maar waarom horen en zien we dan geen mannen die deze eigenschap bezitten en daarvan bewust zijn?

Nou precies. Het past nóg niet in ons plaatje zoals we dat gewend zijn en al helemaal niet in deze op extraverte mensen gerichte maatschappij.

Gelukkig wordt er nu meer aandacht aan gegeven en is er ook een boek uitgekomen die gaat over hoogsensitieve mannen. ( Tom Falkenstein) Een aanrader voor iedereen die met er meer over wil weten. Voor jezelf als hspér maar ook voor je partner of kinderen. 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht