Hoog sensitief, juist voor “harde en zakelijke” mensen interessant.

21 juli 2020

Hoog sensitief, toch maar mooi meegenomen zou ik zeggen.

Zweverig of juist niet.

Als ik mensen hoor zeggen dat ze hoog sensitief zijn krijg ik altijd een beetje de kriebels. Niet de goeie kriebels, moet ik er bij zeggen. Omdat je het er zo dik bovenop legt, dan komt er bij mij iets omhoog dat zegt; “wat wil je nu zeggen; dat je zo bijzonder bent door bovennatuurlijke gaven of dat je hierdoor, voor iets, een excuus hebt”. Ik heb me lang geleden behoorlijk verdiept in het onderwerp hoog sensitiviteit.

1 op de 5 heeft empathie hoog in de top 5 van de CliftonStrengths staan.

Ik heb mij door nieuwe inzichten opnieuw  verdiept in deze materie. En ook omdat ik mensen ontmoet in mijn beroep die door de talententest- CliftonStrengths het talent empathie ( 20%) erg hoog in hun top 5 hebben staan. Veel van deze mensen, zowel mannen als vrouwen, hebben heel vaak het temperamenteigenschap hoog sensitief (hsp), hetgeen trouwens net zo neutraal en mooi is als elk andere eigenschap.

Mysterieus of zweverig?

Mensen die het er zo dik bovenop leggen vertrouw ik niet. Meestal weten ze niet waar ze het over hebben en maken misbruik van het gegeven dat hsp een mysterieuze eigenschap zou zijn waar dan weer heel veel mensen nieuwsgierig naar zijn. Het woord hsp is eigenlijk gekaapt door mensen die van hsp érs een soort wezens van een hogere orde maakt. Ondanks het feit dat ik van nature, maar ook  door ervaring en opleiding niet vooroordeel, heb ik daar toch moeite mee.

Wetenschap

De andere kant van het verhaal is dat hoog sensitiviteit wel degelijk wetenschappelijk is onderbouwd door de vele onderzoeken. Toch zijn er altijd vakmensen, of dat nu wetenschappers, psychiaters of psychologen zijn die twijfelen aan deze wetenschap. Dat is hun goed recht. Prima! Mijn idee over hoog sensitief zijn is helder. Ik ga dat hier allemaal niet uitdiepen want er is genoeg over geschreven en voldoende over te vinden.  Twee boeken moet je absoluut lezen als je iets meer wil begrijpen van hoog sensitiviteit

. 1)Hoog Sensitieve Personen van Elaine N.Aron. ( Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt.)

2) Hoog Sensitieve Mannen van Tom Falkenstein ( hoe je je hoog gevoeligheid als kracht kunt inzetten)

Als het je aanspreekt omdat je zelf hsp bent of dat je samenleeft met iemand, partner of kinderen, die hsp zijn dan kunnen deze boeken veel voor je betekenen. Het verklaart veel en je kan er veel profijt van hebben.

Niet verwarren met introversie

Hoog sensitief moet je niet verwarren met introversie. Dat veel hsp’ ers ook (70%) introvert zijn is een gegeven maar er zit er toch wel degelijk een verschil in de twee begrippen hsp en introversie. Introvert en extravert gaat over sociaal gedragingen. Hoog sensitief gaat over de hoeveelheid prikkels die iemand binnen krijgt en verwerkt. De Zwitserse psychiater en dieptepsycholoog Carl Gustav Jung heeft hier veel over geschreven.

 De titel; Interessant voor de “zakelijke” mensen

En dan de titel; hoog sensitief, juist voor de “harde en zakelijke” mensen interessant. Te vaak is de beeldvorming van een leider/teamleider nog die van een man, hard en zakelijk, strak in pak en veel te grote auto. Hopelijk, gelukkig zie ik verandering, gaat dat snel veranderen.  Een team is pas compleet en het meest optimaal als het een mix is van verschillende soorten/type mensen. Analytische, empathische, toekomst gerichte, perfectionisten, relatievormende, communicerende, strategische en doeners en noem maar op. Iedereen op z’n beste positie, waar hij of zij het sterkst in is. Man of vrouw doet dan niet ter zake.

Hoewel ik liever meer vrouwen zie in de leiderspositie. De tijd is hiervoor meer dan rijp.

Waarom dan juist interessant voor de zakelijke mensen? Als je je goed gaat verdiepen in de sterke punten van de hsp ér kan je daar veel voordeel uithalen en is het juist een hele goede aanvulling op hetgeen de “harde zakelijke” mensen vaak missen. Een betere adviseur kan je je niet wensen.

Kan het niet laten….een paar weetjes

Ik wil toch nog een aantal kreten noemen, kan het niet laten, die van toepassing zijn op hsp’ers maar ook interessant om te weten voor mensen die er meer van willen weten.

  • Het brein van hsp’s werkt anders en dat heeft zo zijn voordelen maar ook nadelen.
  • Oog voor detail. Subtiele veranderingen in de sfeer, de complexe smaken van voedsel en het licht dat zo mooi door de bladeren valt; het zijn details die eerder worden opgemerkt door mensen die hsp zijn.
  • Verbinden. Een hsp is intuïtief en sterk gericht op de omgeving. Daardoor kan hij een inspirerende mediator zijn. Iemand die de behoefte va de ander creatief kan vertalen. Die mensen samenbrengt en verschillende opinies en belangen tot een geheel smeedt.
  • Empathie. Bij hoog sensitieve mensen zijn de bij empathie betrokken hersengebieden actiever dan die van de niet hsp’s. Ze zijn gevoelig voor andermans stemming. Kunnen zich goed inleven en voelen haarfijn aan wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit.
  • Genieten van schoonheid. Het patroon op een boomstam, een mooi concert, de kleuren van een schilderij… Door dat indrukken ongefilterd binnenkomen kunnen hsp’s ook extra intens genieten van de schoonheid van kunst. Helemaal opgaan in de natuur en zich laten meeslepen door muziek.
  • Veel denken en daardoor ook veel tijd voor zichzelf nodig door even terug te trekken om het hoofd tot rust te brengen. Even alleen zijn.
  • Stress&Burn-out. Maar helaas ook gevoeliger voor het krijgen van stress of een burn-out als je er niet alert op bent.
  • En nog veel meer….

Wil je er eens over sparren, kijk snel op mijn site.

www.ontdekmijnsterkepunten.nl


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht