Groene coaching; stap voor stap bigger!

11 februari 2020

Steeds meer zie en hoor ik bij bedrijven dat ze gebruik maken van Groene Coaching.  “Groen” staat voor “buiten” of in de natuur.

Het is wel tof als je als bedrijf kunt zeggen dat je gebruik maakt van groene coaching.

Door de hoge werkdruk en de druk die we ons zelf opleggen, hetgeen ook nog eens door de maatschappij wordt gestimuleerd, is er een steeds grotere behoefte aan momenten in de natuur.

Momenten dat we kunnen ontspannen, relativeren en genieten van al hetgeen de natuur en het buitenzijn in het algemeen te bieden heeft.

Onderzoekers en wetenschappers zijn er inmiddels wel over eens dat door de vele zittende werkzaamheden ( achter de pc) wij als mens nog verder zijn afgedwaald van de oorsprong.

Daar waar vroeger de mensen 15 kilometer per dag liepen om te jagen en te verzamelen, lopen we er nu misschien 2 a 3 km.

Bij het lopen gebeurt er eigenlijk van alles, zowel fysiek en mentaal. Lopen is zo veel meer dan de ene voet voor de ander zetten. Het brein, de stofwisseling, de spieren en botten en nog veel meer krijgt de beweging die het nodig heeft om langer en gezonder te functioneren.

We hoeven natuurlijk niet meer terug naar vroeger maar we kunnen er wel eens goed over nadenken.

Wandelend coachen valt voor mij onder groene coaching. Het is nu nog redelijk kleinschalig maar het groeit met de dag. In de natuur krijg je gratis alle voorbeelden en metaforen aangereikt die nodig zijn voor een goed gesprek. Waarom zou je dan nog in een duf kantoor gaan zitten tijdens een coach-sessie.

Het groen, de mooie vormen, de cyclussen, de wind op je huid, alles wat we waarnemen in de natuur draagt bij aan het goed voelen.  Dat goed voelen is hard nodig als je het grootse deel van de dag tussen 4 muren doorbrengt met lawaaiige mensen en veel computers.

Stap voor stap is een gezegde of uitdrukking die per dag veel gebruikt wordt.  Als je worstelt met een groot probleem bijvoorbeeld, dan is het goed om dat beetje bij beetje aan te pakken. Wandelend in de natuur wordt dat gezegde, als je het uitspreekt, extra benadrukt doordat je daadwerkelijk stap voor stap zet en daar dan ook bewust van wordt. Dit beklijft vele malen beter dan zittend op een stoel. En het is nog leuk ook!

Door de bomen het bos niet meer zien is nog zo’n mooie uitdrukking. Als je daadwerkelijk in het bos loopt dan begrijp je de uitdrukking zó veel beter. Pas als je er totaal van bewust bent dan kan je er ook wat aan gaan doen. Hier komt natuurlijk de rol van de wandelcoach om de hoek kijken.

In de natuur kan je ontspannen, mag je zijn wie je bent en zo verder. Een mank vogeltje op een tak mag er zijn. Een grote kromme boom mag er zijn. Niets in de natuur die daar iets van zegt. Daar kunnen wij als mens nog veel van leren. Je mag zijn wie je bent.

Daarom is Groene coaching een blijvertje, wat zeg ik; het wordt groot!


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht