En wat kan ik dan met die talenten?

14 maart 2018

Als je je sterke punten kent geeft dat meer zelfvertrouwen en dat geeft weer meer kracht!

“Meer worden van jezelf”

StrengthsFinder, de enige bewezen methode

StrengthsFinder, de enige bewezen methode, en dat al meer dan 30 jaar, die jouw aangeboren talenten kan ontdekken.  En wat kan ik dan met die talenten, hoor ik u zeggen. Het ontdekken van je talenten is één en er dan zo mee omgaan dat je er ook in de toekomst je voordeel mee kan doen, daar helpt de feedback of feedforward van je coach je mee. Daar komt dan de rol van de gecertificeerde Strengths Coach om de hoek kijken!

Het ontdekken van je aangeboren talenten…is een kunst.

Het ontdekken van je talenten die je nature in je hebt, dat is een kunst. Er is geen enkele andere methode die zich zo bewezen heeft op dit vlak als de Clifton StrenghtsFinder van Gallup. Gallup, het grootste onderzoeks- en opinie bedrijf ter wereld verzameld al 80 jaar informatie.

Donald O. Clifton, een zeer succesvol en bekend psycholoog, had de stelling ; wat zou er gebeuren als we gaan nadenken over wat er goed is aan mensen in plaats van te fixeren op wat er fout is aan hen? Hij ontwikkelde een test die je aangeboren talenten rangschikt van goed naar minder goed. Deze test is inmiddels met succes door meer dan 18 miljoen mensen gebruikt, zakelijk en privé, en het aantal groeit op moment met 1,5 miljoen per jaar, het wordt wereldwijd omarmd.

Er wordt op 34 talentthema’s gemeten. Uit de test komen, op volgorde van jouw unieke score, 34 talentthema’s. De belangrijkste zijn voor jou dan de 5 dominantie talenten en de opvolgende 5 supporting talents.  De laatste 5,  zijn je mindere kwaliteiten, maar goed om te weten zodat je ze goed kan managen.

Bewust worden is de eerste stap.

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je dingen op een  bepaalde manier doet, zoals je ze doet? Waarom je sommige dingen beter kunt dan anderen?

Hoe vaak zeggen mensen tegen jou dat je ergens goed in bent terwijl jij dat zelf helemaal niet als zodanig ervaart. Je vindt dat vanzelfsprekend. Het is net als de bovenkant van je neus, hij zit er wel maar je ziet hem niet. Het zichtbaar maken van het onzichtbare is de bewustwording. Alleen als je je ergens bewust van bent kan je er wat mee doen, toch? Zo zit dat ook met jouw talenten. Dit is de eerste stap, de tweede volgt vanzelf.

Anders naar jezelf kijken.

Je hebt de talenten ontdekt middels de test, je bent er nu bewust van en je begrijpt direct, “dit ben ik”. Je kijkt ineens door een andere bril naar jezelf met een frisse, andere kijk. Maar toch heel herkenbaar. De kans dat iemand anders dezelfde top 5 in dezelfde volgorde heeft is 1 : 33 miljoen. Het is net zo uniek als jouw eigen vingerafdruk.

Nu begrijp je waarom je dingen doet zoals je ze doet, waarom je ergens beter in bent dan anderen en daar veel energie en erkenning van krijgt.  Je bent veel meer ingenomen met je zelf en jou uitblinken zal gezien worden door anderen. Nu weet je waar je energie van krijgt en wat energie kost.

Anders naar anderen kijken.

Als je bewust bent geworden van jezelf dan begrijp je dat dat voor de ander ook geldt. Je gaat dus ook anders naar elkaar kijken. Zeker als je ook elkaars top 5 kent. In een team heb je daar veel profijt van. Elk teamlid gaat graag naar het werk omdat dat een plaats is waar je kwaliteiten worden gewaardeerd. Teambetrokkenheid zal worden vergroot en het team zal beter samenwerken om het doel te bereiken.  Het geldt niet alleen in een team maar ook met je partner en of familie en vrienden. Je begrijpt elkaar beter zodat onnodige irritaties niet meer nodig zijn.

“Meer worden van jezelf”

“Meer worden van jezelf” Hoe mooi is dat? Niet veranderen maar “meer” worden van jezelf. Je bent goed zoals je bent geboren.   Uit onderzoek van Gallup blijkt dat mensen die focussen op hun sterke punten 6x meer betrokken zijn bij hun werk en ze zeggen gemiddeld 3x vaker dat ze een fantastisch leven hebben. Daar kun je elke dag profijt van hebben.

Je eigen talenten ontdekken is buitengewoon interessant. Je hebt er op allerlei manieren , elke dag profijt van.  Of dat nu is op je werk, studie of in je privé leven.  Het is een kleine investering in je leven met een groot gevolg.  Doe het gewoon!

 

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht