De combinatie CliftonStrengths & Kernkwadranten is uniek en super tof.

7 januari 2019

Ont-wikkelen, opbouwend maar niet te eenzijdig

Meer dan 10 jaar heb ik mij verdiept in de positieve psychologie en alles wat daar mee te maken heeft. Om  niet eenzijdig te worden heb ik mij verdiept in meerdere methodes om persoonlijke groei en teamontwikkeling te stimuleren. Zo blijf ik  goed met de voetjes op de vloer. De methodes die niet bij mij passen, die iedereen al kent of die ik niet goed genoeg vond zal ik hier niet noemen. Maar het zijn er meerdere. Waar ik wel behoefte aan had en die mij heel veel hebben gebracht zal ik hieronder nader toelichten.

De CliftonStrengths

De CliftonStrengths, voorheen StrengthsFinder genaamd, is voor mijn dé methode om snel en betrouwbaar je talenten zichtbaar te krijgen. Als je deze talenten gaat ontwikkelen krijg je sterke punten die je vóór je kunt laten werken in werk en privé. Niet fixeren op je zwakheden maar richten op je sterke punten. Dat is het motto.  Het is een beproefde methode waar 80 jaar onderzoek aan ten grondslag ligt, die al 30 jaar zijn diensten heeft bewezen  en meer dan 20 miljoen mensen over de gehele wereld heeft geholpen. De toepassingsmogelijkheden van de methode zijn vele; Individuele begeleiding, cultuur- en teamontwikkeling, samenwerkingsproblematiek en nog zo veel meer  Een super gereedschap voor mij als Gallup Certified Strengths Coach, het beroep dat ik al meer dan 4 jaar professioneel uitoefen.

Filosofie in de praktijk

Zoals ik hiervoor al noemde wil ik niet begrenst worden door één methode, ondanks dat de CliftonStrenghts op alle vlakken buitengewoon volledig is. Ik wil voorkomen dat ik zelf blinde vlekken ontwikkel voor bepaalde zaken waar ik nota bene zelf mensen en/of teams in coach/train. Daarom vond ik de Basisopleiding Filosofie in de praktijk bij het ISVW ( Internationale school voor wijsbegeerte) een prachtige tegenhanger voor alle wetenschappelijke benaderde psychologie. Het is mij duidelijk geworden wat filosofie inhoudt, wat het nut is van filosoferen en wat je er mee kan doen.Het gangbare coachen richt zich vooral op potentie, passie en presteren. Het Stoicijns coachen( filosofische benadering)  richt zich meer op gemoedsrust, het creëren van een zekere mate van mentale onafhankelijkheid en het voorbereiden van de coachee op tegenslagen en tegenspoed. Dit laat ik liever over aan de doorgewinterde filosofen. Voor mij was de basisopleiding ( incl. veel lezen van filosofische boeken) een ware verrijking.

Kernkwaliteiten en het Kernkwadrant van Daniel D. Ofman.

In mijn persoonlijke zoektochten, bij meerdere coaches/ trainers, naar mijn talenten en kernkwaliteiten heb ik meermaals het model kernkwadrant aangeboden gekregen tijdens coachings-sessies. Ik had al wel vaker gehoord van de Kernkwaliteiten en het Kernkwadrant van Daniel D. Ofman. Het model is al bijna 30 jaar in gebruik bij coaches, trainers, overheid, onderwijs en zo verder.  Het heeft mij toendertijd inzicht gegeven in sommige kwaliteiten, echter bleef de uitleg en wat ik er uiteindelijk mee kon, vrij summier. Lange tijd heb ik daar niets mee gedaan totdat ik vorig jaar in een vakblad een goeie uitleg las wat je er allemaal mee kunt doen en hoe je er op verschillende manieren naar kunt kijken. Je kunt binnen 5 minuten de essentie van het kernkwadrant uitleggen. Zo bedrieglijk eenvoudig ziet het concept er uit. De werkelijkheid is anders. Er zit zo veel meer in.  Daar komt dan ook de gecertificeerde coach in beeld. Nu gebruik ik het kwadrant dagelijks.

Het meeste fascineerde mij op dat moment dat ik via “de allergie voor iemand” in het kwadrant, mijn kwaliteit, valkuil en uitdaging kan herleiden, maar ook de kwaliteit kan zien van de persoon die mij in mijn valkuil liet trappen via de allergie die ik voor hem had. Ik zeg met name “had” want ik kan het nu zodanig beredeneren dat ik heel snel kan herstellen als ik uit balans raak door  mijn allergie dat ik niet meer in mijn valkuil trap . Het maakt dat je milder naar jezelf kijkt en naar de ander doordat je  er bewust van bent en het beter begrijpt .

Geautoriseerd zijn en op de juiste wijze toe te passen

In het certificeringsprogramma voor professionals “Integraal werken met en vanuit Kernkwadranten” bij Daniel Ofman, heb ik geleerd en ben geautoriseerd om de Kernkwadrant  op de juiste wijze toe te passen. De toepassingsmogelijkheden van het model zijn net als bij de CliftonStrengths;  Individuele begeleiding, cultuur- en teamontwikkeling, samenwerkingsproblematiek en nog zo veel meer. Ik mag mij daarom ook Certified Core Quadrant Trainer noemen.

Ik vind het belangrijk dat coaches die een methode of model gebruiken er zich dusdanig in verdiept hebben dat mensen die gecoacht worden niet met onwaarheden of onzinnige adviezen opgezadeld worden. Daarom vind ik certificering een must.

30 jaar!  Zijn deze methodes dan niet oud en waardeloos?

Er komen steeds nieuwe methodes en modellen bij in de wereld om persoonlijke groei en teamontwikkeling te verbeteren, echter verdwijnen veel methodes weer snel als blijkt dat het niet of nauwelijks werkt en niet bijdraagt aan de wens. En natuurlijk is iets nieuws altijd weer even interessant en wordt er aan verdiend. Maar een goede methode, die werkt en door heel veel mensen met enthousiasme wordt gebruikt, blijft. Zowel de CliftonStrengths als de Kernkwadrant heeft zich zelf bewezen in Nederland en ver daar buiten. Deze betrouwbare methodes blijven actueel en tijdloos.

ADR geregistreerd Mediator/Conflict-coach.Logo ADR Mediation

Uiteraard wil ik niet vergeten te vermelden dat ik reeds 10 jaar ADR geregistreerd Mediator/ Conflict-coach ben. Ik vind  zowel het coachen als het bemiddelen prachtige beroepen.  Er zijn vele raakvlakken en overeenkomsten en kan dat fantastisch toepassen bij verschillende vraagstukken.

Uniek en Super Tof

Zover ik weet ben ik de enige die deze combinatie van methodes gebruik en dus uniek. Maar bovenal vind ik het SUPER TOF  om dit werk  te mogen doen.

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht