“Bescheidenheid is mooi, maor doot oezelf neet te kort”.
Een mooie Achterhoekse uitdrukking die op veel mensen uit de Achterhoek van toepassing is, vind ik.
Ik las deze uitdrukking in het blad Noaber,( 13e jaargang) waarin het populaire zangduo Suzan & Freek werden geïnterviewd. Prachtig.
De vraag van de interviewer was; Hebben jullie Achterhoekse roots nog meegeholpen op de weg naar succes?
Suzan; “Van huis uit heb ik meegekregen dat als je wat wilt, je hard moet werken, stappen maken en niet bang zijn”.
Freek; “Als je iets wilt, doe het dan! Blijf niet afwachten, want dan gebeurt er niks. Mijn oma zei altijd; Bescheidenheid is mooi, maor doot oezelf neet tekort”.
Ik mag dat wel deze combinatie. Achterhoekse nuchterheid, maar niet te bescheiden, want dan wordt je onzichtbaar. Achterhoekers mogen zichzelf wel iets méér laten zien. We hebben heel wat te bieden, maar dan moet je het wél tonen of laten horen.
Kernkwaliteit Bescheidenheid
Dit is mijn opmaat naar Bescheidenheid als kernkwaliteit. Bij een kernkwaliteit hoort een valkuil; onzichtbaarheid. Als we dan het kernkwadrant van Daniel Ofman compleet willen maken zien we gelijk de uitdaging die hoort bij bescheidenheid; profileren. Dus bescheiden profileren is een hele mooie balans en brengt je verder dan alléén bescheidenheid of alléén profileren. De vierde kwadrant is de allergie die hoort bij bescheidenheid en dat is ; betweterigheid. Iemand met de kernkwaliteit bescheidenheid herkent dat direct.
Zo nu is deze kernkwadrant compleet en weet je wat je er mee kan….. of niet?
Het concept van het kernkwadrant is zo bedrieglijk eenvoudig dat het lijkt alsof je het direct goed begrijpt. Niks is minder waar. Je moet je er echt in verdiepen om alle in en outs van dit concept te kennen anders mis je de werkelijke diepgang om jezelf beter te leren kennen. Hier komt de taak van een coach om de hoek kijken. Een gecertificeerde kernkwadrant trainer kan je daar alles van vertellen. Ik ga het je verduidelijken.
Als talent-coach gebruik ik de methode CliftonStrengths. Daar hebben we het over talent en talenthema’s die sterke punten kunnen worden. Van een talent waar je goed in bent wil je nog meer hebben, nog beter worden en wil je nog meer ontwikkelen, want daar krijg je energie van. Als we het over een kernkwaliteit hebben dan is het maar zeer de vraag of je er meer van wil hebben. De vraag of je teveel van de kernkwaliteit bescheidenheid kan hebben is voor mij nú makkelijk te beantwoorden. Ik heb mij er maar eens enthousiast in verdiept.
Levenswerk
Het is volgens mij een levenswerk om er achter te komen wat er allemaal “in” je zit. Om datgene te ontdekken wat je met de geboorte allemaal meegekregen hebt, is niet alleen prachtig maar het is ook zinvol. Je hebt uiteraard verschil tussen hetgeen wat aangeboren is en wat je later aangeleerd krijgt. Het verschil is soms moeilijk te onderscheiden. Daar kan een coach prima bij helpen. Het is zeer interessant. Het kost enige inspanning en tijd maar dan heb je ook wat. Nature en nurture zijn begrippen die in zowel de CliftonStrengths alsook de Kernkwadrant een grote rol spelen. De leeftijd dat je geïnteresseerd raakt in deze materie is voor iedereen verschillend maar ik ben er van overtuigd dat bijna iedereen op dat punt komt. Bijna, zeg ik, want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.
Ken u zelve
In de oudheid was de term “Ken u zelve” al een begrip. Niet voor niets natuurlijk. Vandaag de dag is daar, denken we, minder of geen tijd meer voor omdat “we” andere zaken belangrijker vinden en druk, druk, druk zijn. Het zou best handig zijn als we een aantal levensinzichten al op iets jongere leeftijd konden begrijpen, dat bespaart onnodig lijden en je hebt er je hele leven profijt van. Maar goed, nu dwaal ik af 🙂
Bescheidenheid
Is bescheidenheid een kernkwaliteit? Voor de één niet, voor de ander wel. Ik vind van wel.
Is het aangeboren? Ik denk het wel.
Als je het hebt, zou je er dan nog meer van willen hebben?
Hoe kom je er nou achter of je de kernkwaliteit bescheidenheid bezit? Een prachtig hulpmiddel hiervoor is het Kernkwadrant van Daniel Ofman. Het kernkwadrant is niet ingevuld. Je moet het zelf vullen met termen die bij jou passen. Met woorden die jou raken. Die voor jou betekenis hebben. Een gecertificeerd kernkwadrant trainer kan je daar bij helpen. ( hieronder staat een ingevuld voorbeeld)
Her-ontdekt
Ik heb het kernkwadrant “HER-ontdekt” op latere leeftijd. Ik kende het model wel, maar de toenmalige coaches hebben mij niet de diepgang kunnen laten ervaren die het model verdiend. Dat is ook de reden dat ik mij door de bedenker Daniel Ofman heb laten begeleiden tot gecertificeerd trainer.
Bescheidenheid, ik zal een voorbeeld noemen.
Op een dag had ik een gesprek met iemand (A) en deze poneerde zeer stellig zijn ideeën en overtuigingen. Ik hoorde dat aan, vond er wel wat van maar liet hem zijn verhaal doen. Toen ik daar mijn oprechte mening over wilde geven was hij daar niet van gediend en probeerde hij mij wederom zeer stellig zijn mening op te dringen. Het leek wel of hij mij als leerling iets moest onderwijzen. Ik ben nogal leergierig van aard dus dat is normaal geen probleem. Ik voelde nu wel enige adrenaline door mijn lijf schieten wat voor bij betekent dat ik er niet mee eens ben, een beetje pissig werd en dat ik eigenlijk wel een antwoord op dezelfde toon wilde teruggeven. Maar uiteindelijk deed ik dat niet. Ik vond het op dat moment niet de moeite waarde om mij verder op te winden en een discussie aan te gaan.
Later vroeg ik mijzelf af; waarom heb ik niet gereageerd, waarom erger ik mij zo aan deze manier van communiceren van A. Wat kan ik hier van leren, want het is wel vaker voorgekomen in mijn leven en dat wil ik niet meer.
Waarom juist irritante types je iets te leren hebben.
Als een geschenk viel destijds het vakblad Psychologie magazine op mijn deurmat. Daar stond een prachtig artikel in; Vergroot je zelfinzicht en waarom juist irritante types je iets te leren hebben. Volgens mij wilde het universum mij iets duidelijk maken.
In mijn geval ging het om een allergie voor “de betweter”. Korte omschrijving betweter; Hij laat geen kans onbenut om zijn kennis te etaleren. Plaatst zichzelf in de rol van leraar. Staat niet vaak open voor de ideeën en opvattingen van anderen. Nou, dat herkende ik al snel en voelde ook dat het klopt met hetgeen ik zelf had ervaren.Volgens de kernkwadrant kun je dan je valkuil, uitdaging en kernkwaliteit herleiden.
Ik heb last van deze allergie maar wat zegt dat over mijzelf? Een allergie maakt dat je al snel in je eigen valkuil trapt.
Een allergie voor betweters betekent vaak dat je zelf beschikt over de kernkwaliteit bescheidenheid.
Mijn valkuil is dan ; mijzelf, mijn kennis en kunde afzwakken. Eigenlijk een beetje onzichtbaar worden. ( onzichtbaarheid)
Mijn uitdaging of aanvulling op bescheidenheid is dan; mijzelf en alles waar ik goed in ben, meer en met zelfvertrouwen laten zien. ( profileren)
De vier kwadranten; allergie, kernkwaliteit, valkuil en uitdaging is weer rond. Met een aantal checkvragen kun je voor jezelf heel goed bepalen of je goed zit. Voor mij klopt dit als een bus. Ook als ik terugkijk op mijn privé- of werkleven, kan ik concluderen dat ik de kernkwaliteit bescheidenheid heb. Ik bén niet bescheidenheid, het is een kernkwaliteit van mij. Ik ben daar blij mee en dankbaar voor, maar ik wil er niet méér van hebben.
Nu ik er bewust van ben….
Nu ik er bewust van ben, kan ik er in de toekomst beter mee omgaan en weet ik wat mij te doen staat. Door mijn kernkwaliteit bescheidenheid niet te verminderen of te vermeerderen maar aan te vullen met een beetje meer profileren, kom ik mooier in balans. En dat lukt. Niet door er hard aan te werken maar gewoon te laten gebeuren en dan kan, nu ik er bewust van ben. Gras groeit niet sneller als je er aan trekt, is een waar gezegde.
Een mooi bijkomstigheid is dat ik ook de kwaliteit van A kan zien door de ergernis heen. Betweterigheid is nl een teveel (valkuil) van stelligheid/profileren (kernkwaliteit). Ik zou dus wel iets meer stelligheid/profileren kunnen gebruiken. Zo kan ik ook milder naar A kijken, wat mijn balans alleen maar ten goede komt.
De kernkwaliteit bescheidenheid heeft de volgende omschrijvingen als je het opzoekt ;
Soms wordt bescheidenheid nog al eens negatief gewaardeerd, als een minpunt. Maar blijkbaar hebben mensen met bescheidenheid als kwaliteit toch meer succes . Ze onderschatten de ander niet. Ze overschatten zichzelf niet en zijn daardoor realistischer. Zijn verbindend, kijken niet op de ander neer. Waarderen sterke punten van een ander. Ze geven anderen de ruimte Bij succes hoeven ze niet in het middelpunt te staan en gunnen de ander de waardering dit hen toekomt. Ze zijn niet afhankelijk van de bewondering en waardering van andere mensen en kunnen zo hun eigen weg gaan.(Volgens onderzoek)
Uitdaging profileren
Wat is dan zó danig profileren dat het bij je past?( want iemand met bescheidenheid heeft in principe een hekel aan profileren). Als je je daar in verdiept dan merk je al snel dat je heel goed op een fijne manier kan profileren. 1) je moet wel jezelf blijven. 2) accentueer wat je goed kunt is al voldoende. 3) het begint bij zelfkennis en jezelf durven laten zien, inclucief valkuilen, leerpunten etc.
Jezelf zijn, daar is moed voor nodig. Een roos is een roos en geen conifeer .
Zo kan je ook de andere twee kwadranten omschrijven zodat je zelf een goede betekenis kunt geven aan de woorden , onzichtbaarheid, en betweterigheid.
Goede balans
Dus als je mij vraagt of je een teveel aan bescheidenheid kan hebben zeg ik ” JA”, dat kan, want dan wordt je onzichtbaar. Om in een goede balans te komen is het handig om je kwaliteit aan te vullen met je uitdaging “iets meer profileren”. Het is mooi, dat als je uit balans gebracht wordt, je zo snel kunt herstellen dat het niet zichtbaar is en je er geen last van hebt. Elke dag gaat het een stukje beter en heb ik er profijt van.
Bedankt Suzan & Freek voor het mooie interview in Bekende Naobers en de mooie muziek die jullie maken en aan ons laten horen.
Misschien komt er nog eens lied over bescheiden profileren. Als jullie het niet doen, doek ut zelf 😉
Wandelcoach Wilko