Authentieke ” ik “

18 maart 2018

Ik probeer mijn dochters bij te brengen dat ze altijd op zoek moeten gaan naar hun authentieke  “ik” .  Laat niemand je van de wijs brengen, ook al betekent dat je niet altijd bij de groep hoort. Spiegel jezelf niet aan anderen. Dan heb je ook in tijden dat het minder gaat zelfvertrouwen en kracht genoeg om ervan te leren en door te gaan. Daar kun je altijd op terugvallen. Dat is jouw vangnet!

Ontdekken van jouw pakketje eigenschappen.

Voor mij begint dat met het ontdekken van jezelf. Het ontdekken van het pakketje eigenschappen waarmee je geboren bent. Daar zijn verschillende manieren voor. Ik heb in zowel mijn privé- als werkzame leven vele trajecten, sessies en andersoortige ontdekkingsreizen mogen doorlopen maar de methodes die mij écht geholpen hebben om mijn authentieke “ik” te helpen ontdekken zijn die van StrengthsFinder en de Kenrkwadranten. Uiteraard heb ik door schade en schande mogen leren.

In mijn reeks van artikeltjes die ik op mijn blog schrijf is het thema input nr. 10 van mijn lijst van 34 talenten van Strengthsfinder.

Het thema input is als een spons die informatie absorbeert.

Mensen die sterk zijn in het thema Input zijn nieuwsgierig en onderzoekend en willen altijd leren. Ze verzamelen en bewaren vaak allerlei soorten informatie. Dit is de korte omschrijving die StrengthsFinder geeft. .

In de totale beschrijvingen van input herken ik een paar zaken die van invloed zijn op mij. Ook hier geldt weer dat het een supporting theme is en niet dominant aanwezig. Wel wordt dit talent thema bij mij versterkt door de voor- en achterliggende strategische talenten. De talenten leergierigheid, intellect, ideeënvorming, input en strategisch op nr. 11 vallen onder strategische talenten. Dat geeft bij mij veel denkwerk. Daar aan kan ik ook merken dat de supporting talents er echt wel toe doen en het belangrijk is dat je naast je 5 dominante talenten deze ook goed begrijpt. Dat maakt veel helder over jezelf. Dat begrijpen doe je samen met je Strengths-coach.

Ik ben een “nuttige zaken” verzamelaar.

Ik ben wel een “nuttige zaken” verzamelaar. Dat blijkt bij mij vaak uit het feit dat ik veel lees,  krantenknipsel/citaten bewaar en graag op reis ga naar nieuwe bestemmingen of een studie volg. Informatie verzamelen die later van nut kunnen zijn. Mijn inbreng op dit vlak in een team kan dan ook zijn; informatie, spullen of zaken aandragen die ons verder kunnen helpen.  Ik heb behoefte aan ruimte om te bewaren van wat ik van nature verzamel. Ik hou van relevante informatie en of bruikbare gereedschappen en die ik dan ook paraat heb. Ik heb er een hekel aan als ik geen informatie of middelen paraat heb op het moment dat dat nodig is.

Mensen met input zijn weetgierig.

Mensen met input zijn weetgierig. Ze zijn in veel zaken geïnteresseerd. De wereld is zo boeiend, dat reizen echt een must is.  Een nieuwe plek heeft weer nieuwe dingen en nieuwe feiten te bieden. Die kan je dan weer opnemen en bewaren. Je weet maar nooit wanneer het van pas kan komen. Misschien al heel gauw.  Het houdt je geest fris en levendig.

Een valkuil?

Een valkuil kan dan ook zijn dat ik als verzamelaar met teveel spullen, niets weg kan doen. Dit uit zich idd op het gebied van informatie en materialen.  Echter ken ik dat van mijzelf en kan dan, geholpen door mijn andere talenten, ervaring en kennis ook een radicale opruiming houden, maar dan is het ook echt wel nodig.

 

 

 


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht