Altijd “voorwaarts” oplossen!

Wilko Houwers Coaching met Paard
1 februari 2021

Als je paard niet verder wil of anderszins zit te emmeren als je onderweg bent is er altijd een sterke zin die mij door een paardenman is meegegeven; altijd voorwaarts oplossen! Niet keren, niet draaien en niet terug. Ik gebruik deze zin regelmatig in mijn dagelijks leven.

Niet terugkrabbelen..

Daar zit wel een filosofie achter namelijk ” er dóór heen” en niet terugkrabbelen of er om heen want dan doet het paard dat vaker in de toekomst en worden de problemen alleen maar groter. Het paard is en blijft een prachtige spiegel.

Wat wil ik nu met deze zin; Voorwaarts oplossen? Het is heel goed toepasbaar op de hobbels en problemen die je tegenkomt op je levenspad.

Hoe ga je er mee om, dat is de kunst.

Iedereen krijgt een portie problemen op zijn of haar levenspad, dat weten we. Maar hoe ga je daar nu mee om; dat is de kunst. Dan is het fijn om voor jezelf een anker of meerdere ankers te hebben waar je telkens op terug kunt vallen. Dat kan een zin zijn of een uitdrukking. In ieder geval een wijsheid, oud of nieuw, die voor jou werkt.

Of het nu gaat om emoties waar je dóór heen (moet) of een probleem waar je voor staat. Als het probleem zo groot lijkt als een berg dan is het beter om in kleine stapjes voorwaarts te gaan. Niet keren, niet draaien maar dóór.

Kleine stapjes voorwaarts

Als je geen plezier meer hebt in het werk dan kun je het radicaal omgooien en ” ik vertrek naar het buitenland” of je gaat in kleine stapjes voorwaarts kijken wat er mogelijk is.

Als je heel veel stress ondervindt, zelfs tegen een burn out aan zit of hebt, is het ook zaak dat je niet weer de oude wilt worden en terug gaat naar waar je vandaan komt, maar beter stap voor stap voorwaarts, liefst met hulp van anderen die de klappen van de zweep kennen. Je hoeft namelijk niet weer het wiel opnieuw uit te vinden, toch?

Risico?

Is het gemakkelijk? Nee. Zit er een risico aan? Ja. Zonder risico geen leven. Is er moed voor nodig? Ja. Geeft het voldoening als het lukt? Ja, heel veel.

Wat bij bovenstaande helpt is zorgen dat je je zelf goed leert kennen. “Ken u zelve” is al een eeuwenoud begrip en niet voor niets. Als je jezelf goed kent en weet wat je (kern)waardes zijn, welke aangeboren talenten je heb, hoe je reageert in bepaalde situaties, dan helpt dat als je het even niet meer weet.

Ik kan je helpen bij het vinden van die antwoorden. Stap voor stap weer op weg. In beweging. De natuur in! Voorwaarts!


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht