Alléén máár positieve hsp…?

20 maart 2022

Alléén máár positieve berichten van hspérs, dat kan toch niet?

Nee dat kan ook niet. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het meestal ook zo.

De titel is natuurlijk gekozen omdat hoogsensitiviteit toch nog té vaak geassocieerd worden met wat minder positieve kanten van het mooie temperament.

positieve en minder positieve kanten

Net als alle eigenschappen die een mens bezit, zit aan zo’n eigenschap positieve en minder positieve kanten. Wel vind ik van groot belang dat niet overwegend de minder positieve kanten worden belicht. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken.

Bewustwording

Het is wel vaak zo, en dat zie ik terug bij coachees in mijn praktijk, dat mensen die onbewust de eigenschap bezitten meestal alleen de lastige kanten ervan ervaren omdat ze niet goed weten hoe er mee om te gaan. Bewustwording van hoogsensitiviteit zet dan bij vele mensen de klachten en “lastige symptomen” in een heel ander daglicht. Het “ohja, nu begrijp ik het” gehalte is dan hoog met daar achter aan gelijk “ had ik dat maar eerder geweten”.  Inderdaad, dat dacht ik ook, 25 jaar geleden, toen ik mij ervan bewust werd.

Positieve kanten benadrukken

Afijn, de lastige kanten zijn wat mij betreft vaak genoeg belicht en ik  zou hier dan toch graag de positieve kanten van het hoogsensitief zijn nogmaals willen benadrukken. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal benoemen want dan wordt het artikel wel errug lang. Ik hoop dat we wat vaker de mooie kant gaan belichten.

Empathie; fantastisch!  Empathisch vermogen is aangeboren. Dit kun je wel ietsje aanleren als je minder bedeeld bent, schijnbaar, maar als het jouw talent is dan word je er blij van, krijg je er energie van, en als je het  goed kan inzetten  heb je er heel veel voordeel van.  Let wel op dat je niet in de valkuil schiet want dan word je sentimenteel of  raak je overweldigd en daar heeft niemand wat aan.

Goed en veel nadenken; Het hoogsensitieve brein werkt anders. Zeer gericht op de sociale context en hersengebieden die op verschillende gebieden actief worden waardoor er een zeer doordacht antwoord klaar staat, als er om gevraagd wordt. Een hint voor teamleiders, directeuren, enz😊 Daarnaast is de hsp erg introspectief. Valkuil ligt hier natuurlijk ook op de loer; iets minder snel kunnen antwoorden/beslissen .

Betekenisvol werk en de lat hoog leggen. Hspérs moeten het gevoel hebben dat wat ze doen écht ergens een bijdrage aan levert. Dat kan op verschillende vlakken zijn. Daarnaast hebben ze een hoog verantwoordelijkheidsgevoel waardoor de lat hoog ligt voor henzelf maar ook voor de ander.  Een valkuil hierbij is dat anderen misbruik maken van jouw loyaliteit en er dan stress op de loer ligt.

Rechtvaardigheidsgevoel; Prachtig! Daar zouden we wel wat meer van kunnen gebruiken in onze wereld. Zowel in privé als op het werk, wereldwijd, hspérs houden het rechtvaardigheidsgevoel hoog.

Goed kunnen observeren en waarnemen. Het zouden zomaar hele goede commando’s bij defensie kunnen zijn.

Echt kunnen genieten van kunst, muziek, natuur. Noem zomaar nog een aantal dingen op die puur zijn. Hoeven allemaal niet groots te zijn, nee het gaat vaak om het intens kunnen genieten van kleine dingen. Bijvoorbeeld een prachtig akkoord op de piano of gitaar , of  een vlinder met zijn prachtige kleuren. Veel creativiteit zit er dan ook vaak in de hsp. Niet iedereen durft of heeft het ontwikkeld maar ik zou iedereen aanraden om, ongeacht leeftijd, nog eens een instrument op te pakken of méér de natuur in te gaan en gewoon te genieten! Hierbij is géén valkuil.

Omarm de eigenschappen, wees er trots op. Je mag nóg meer worden van wie je al bent! Geef het aandacht. Alles wat aandacht krijgt dat groeit!

Ik weet zeker dat er nog méér mooie voordelen zitten aan het hoogsensitief zijn, laat ze weten …….


Deel dit bericht

< Terug naar het overzicht