Een reorganisatie, een fusie of een eenvoudige teamwisseling, het brengt altijd van alles teweeg. Mensen beginnen ander gedrag te vertonen als er verandering op komst is. Ik heb tot op heden bijna veertig jaar deel mogen nemen aan het werkbare leven. Eén ding is mij opgevallen; er is altijd gedoe op de werkvloer.
Ondanks dat het woordje “ gedoe” enigszins negatief klinkt is dat zeker niet de bedoeling van dit artikeltje, integendeel. Dat gedoe is eigenlijk heel normaal.
Soms sluimert er onderhuids iets..
Overigens hoeft dat gedoe niet eens aan een reorganisatie te liggen. Soms sluimert er onderhuids iets binnen een team of organisatie. In een team, groot of klein, heerst altijd wel wat. Het gaat een tijdje goed en denk je ‘goh, het loopt eigenlijk wel gesmeerd”, en dan toch is er iets, of gebeurt er iets, waardoor de sfeer of hoe je het ook wil noemen, veranderd.
Helicopterview zonder oordeel.
Je zou bijna zeggen dat ik het negatief zie of benader, echter is het tegendeel waar. Ik bezie dit soort zaken met een helicopterview en oordeel niet. Ik neem veranderingen waar en constateer dat door een verandering, groot of klein, mensen zich anders gaan gedragen.
Saamhorigheid niet vanzelfsprekend.
Mensen gaan zich bijvoorbeeld tijdens zo’n verandering iets meer profileren. Dat gaat nog al eens ten koste van anderen. Zo zie je dat er kleine conflicten en pesterijen ontstaan. Zaken worden op scherp gezet. Als alles normaal verloopt zorgt de saamhorigheid in een mooi team er voor, waarin verschillende kwaliteiten elkaar aanvullen, dat een maximaal resultaat behaald kan worden. Als deze saamhorigheid er niet meer is, en dat is niet zo vanzelfsprekend, kan een gevolg zijn dat de betrokkenheid minder wordt en de resultaten negatief worden beïnvloedt.
Jezelf ont-wikkelen.
De kunst is om elkaar te blijven waarderen om wie je echt bent. Daar moet je aan werken. Maar dan moet je elkaar eerst wel écht leren kennen. Verandering of niet, hier komt leiderschap van een teamleider, maar ook het leiderschap van de teamleden zelf, om de hoek kijken.
Het kennen van jezelf én het kennen van anderen is cruciaal. Bewust worden van je kwaliteiten en talenten, maar ook van je valkuilen en uitdagingen. Jezelf ont-wikkelen noem ik dat maar.
CliftonStrengths van Gallup en de Kernkwadranten van D. Ofman.
Een fantastische manier om dit te bereiken is het gebruik van de CliftonStrengths van Gallup en de Kernkwadranten van D. Ofman.
Het ontdekken van je sterke punten is de sleutel om jezelf en de ander beter te leren kennen én te waarderen. Elke dag weer. Een gecertificeerde coach die de mensen daarin goed begeleidt is daarbij absoluut noodzakelijk.
Als het” klopt” ga je met meer plezier naar je werk omdat je wordt gewaardeerd om hetgeen waar je goed in bent. Als je deze bewustwording in teamverband doet, komt er meer betrokkenheid en de resultaten van het bedrijf varen er wel bij. Conflicten worden sneller opgelost omdat je elkaar beter begrijpt. Pesterijen worden minder omdat je door deze positieve kijk op mensen naar de sterke kanten kijkt en niet naar datgene waar iemand minder goed in is.
Je gaat gewoon door een hele andere bril naar jezelf en naar anderen kijken.
En dan is gedoe gewoon gedoe, zoals het hoort, maar kan je er beter mee omgaan.
Hoe mooi is het om dat al wandelend te bespreken in de natuur!